Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο εδώλιο 120 αγρότες σήμερα στη Λαμία

Τον αντιαγροτικό κατήφορο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, αναγορεύοντας τα «αγροτοδικεία» και, μέσω αυτών, την τρομοκράτηση των αγροτών, σε επίσημη πολιτική της. Μια πολιτική που η ΕΕ συνδιαμορφώνει με τις κυβερνήσεις, αλλά που συναντάει τις σημαντικές αντιδράσεις των ξωμάχων αφού ξεκληρίζει τη φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά.

Ετσι, χιλιάδες αγρότες έχουν παραπεμφθεί και καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου για «παρακώλυση συγκοινωνιών» και πολλές φορές έχουν καταδικαστεί με βαρύτατες ποινές, γιατί διεκδικούν το ψωμί τους και το βιος τους. Τέτοια είναι και η περίπτωση των 120 αγροτών από χωριά της Φθιώτιδας και της Καρδίτσας (ανάμεσά τους και αγροτοσυνδικαλιστές της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης - ΠΑΣΥ, όπως ο Βαγγ. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της, Θαν. Καϊδατζής, μέλος της Γραμματείας Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ κ.ά.) που παραπέμπονται ή είναι εξ αναβολής, με τη γνωστή κατηγορία, σε μια δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο που θα γίνει σήμερα στη Λαμία.

Η παραπομπή αφορά τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, του Γενάρη και Φλεβάρη του 2002 στις περιοχές «Δρούγος» στο Νέο Μοναστήρι, στη Στυλίδα, στην Ανθίλη, όπου οι αγρότες είχαν στήσει «μπλόκα», καθώς και την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή του Δομοκού.

Οι αγρότες της περιοχής, βέβαια, δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν σε εκβιασμούς, πιέσεις και μεθόδους τρομοκράτησής τους που απεργάζονται κυβέρνηση και ΕΕ. Το απέδειξαν και στους μετέπειτα (μετά το 2002) αγώνες που συμμετείχαν μαζικά, παρόλο που, πάνω απ' το κεφάλι του καθενός επικρέμεται και, τουλάχιστον, μια μήνυση της αστυνομίας.

«Οι αγρότες γνωρίζουν ότι αυτή η αντιαγροτική πολιτική τους οδηγεί απευθείας στην ανεργία, δηλώνει στην εφημερίδα μας ο Θ. Καϊδατζής, μέλος της Γραμματείας Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ, γι' αυτό είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στις αιτίες που γεννούν τα βάσανά τους, ενάντια στους υπεύθυνους που διαχειρίζονται τέτοιες αντιαγροτικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Επίσης, θα απομονώσουν εκείνους τους αγροτοσυνδικαλιστές που μιλάνε για τα δίκαια του αγρότη, αλλά η πρακτική τους είναι να βάζουν "πλάτη" στο πέρασμα αυτών των πολιτικών που οδηγούν στο ξεκλήρισμα».

«Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να ενδώσουμε στο φόβο και στους εκβιασμούς. Η οργή και αγανάκτηση που επικρατεί στη μικρομεσαία αγροτιά αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί σε αγωνιστική δράση. Καλύτερα είναι αυτό να συμβεί γρήγορα», τονίζει στο «Ρ» ο Θαν. Γάκης, αγωνιστής αγρότης από χωριό της Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ