Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Εγκύκλιος για επαγγελματικά δικαιώματα

Σε έκδοση κοινής εγκυκλίου για το καθεστώς χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ιατρικής ή οδοντιατρικής από τις 10 χώρες της διεύρυνσης προχωρούν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες μετά από κοινή σύσκεψη των υπουργών Παιδείας και Υγείας, στην εγκύκλιο θα προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι θα πρέπει να έχουν τρία χρόνια επαγγελματική εμπειρία στη χώρα, όπου ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, προκειμένου να αναγνωριστεί αυτόματα το επαγγελματικό τους δικαίωμα ως γιατρών ή οδοντιάτρων στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου για την αναγνώριση πτυχίων μέσω του νεοσύστατου ΟΑΤΑΠ, που διατηρεί τα αρνητικά του ΔΙΚΑΤΣΑ ως προς την αντιμετώπιση των πτυχιούχων των συγκεκριμένων χωρών, προβλέποντας γι' αυτούς σκληρότατες δοκιμασίες, την ίδια στιγμή που αίρονται και τα τελευταία εμπόδια για την αναγνώριση και την ισοτιμία των πτυχίων ιδρυμάτων ακόμη και όταν είναι φανερά κατώτερα από αυτά των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ (όπως τα «μπάτσελορ»).

Χτες, η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως υπάρχουν υποψίες ότι δεν τηρήθηκε η ενιαία γραμμή από τις νομαρχίες για το καθεστώς χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων και σημείωσε ότι η εγκύκλιος θα αποσαφηνίσει το θέμα. Καταγγελίες για «παράνομη και αναδρομική» αναγνώριση 700 πτυχίων αποφοίτων Ιατρικής από Τσεχία και Ουγγαρία κάνει ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας, που έχει προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ