Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βάζουν πλάτες οι εμποροβιομήχανοι

Με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, καλείται η κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα, μόνιμα και όχι προσωρινού χαρακτήρα, μέτρα

Πρόσθετα μέτρα και μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή με τα νέα δεδομένα, προτείνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Επαναλαμβάνεται έτσι η πάγια θέση των βιομηχάνων για πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, σε μια περίοδο που κατά την ίδια την έκθεση η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι μικρότερη της αναμενόμενης.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2004 διαμορφώθηκε στο 4,2% από 4,7% το 2003, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 2%. Διαπιστώνεται ωστόσο, ότι η βάση αυτών των ρυθμών ανάπτυξης είναι η κατανάλωση, η οποία τροφοδοτήθηκε κυρίως από τα καταναλωτικά δάνεια που αντιστάθμισαν την οριακή, κατά το ΙΟΒΕ, αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Για το 2005 η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι «κυριαρχεί διστακτικό κλίμα», αλλά θα διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός ανόδου αν και θα επιβραδυνθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά. Παρ' όλα αυτά η μελέτη θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεγάλης επιβράδυνσης των επενδύσεων. Εμφαση δίνεται στην έκθεση στο ζήτημα του περιορισμού των δημόσιων δαπανών, με μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα και συγκράτηση των προσλήψεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ