Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Διεθνής έρευνα για Χαρίρι
  • Νέα βομβιστική επίθεση σε χριστιανική συνοικία της Βηρυτού
  • Συνεχίζεται η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τις θέσεις αεράμυνας που κατείχαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες εγκατέλειψαν, χτες, Σύροι στρατιώτες, καθώς συνεχίζεται η σταδιακή αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο. Την ίδια ώρα, ανώτερος Λιβανέζος διπλωμάτης μετέβαινε στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητήσει με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Υπό τη σκιά της εντεινόμενης απειλής ξεσπάσματος ενός νέου εμφυλίου πολέμου ζει ο Λίβανος, μετά και από την τρίτη βομβιστική επίθεση (την τρίτη κατά σειρά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα), που σημειώθηκε κατά χριστιανικής συνοικίας της Βηρυτού. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, η συνοικία Ντεκουάνε σείστηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που προκάλεσε τον τραυματισμό 6 ανθρώπων. Επί ώρες πυροσβέστες προσπαθούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που προκλήθηκε σε 5 γειτονικά πολυώροφα κτίρια, που υπέστησαν σοβαρότατες υλικές ζημιές.

Ούτε αυτή τη φορά υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ηγετικά στελέχη της αντι-συριακής αντιπολίτευσης επέρριψαν, και πάλι, την ευθύνη στην ηγεσία των λιβανικών αρχών ασφαλείας, που «παραμένει, όπως καταγγέλλουν, προσδεδεμένη στο συριακό άρμα». Σχολιάζοντας τη νέα βομβιστική επίθεση, ο, ολοένα και περισσότερο προβαλλόμενος ως «ισχυρός άνδρας» της λιβανικής αντιπολίτευσης, ο Δρούζος ηγέτης Ουαλίντ Τζουμπλάντ, εκτίμησε ότι «η τωρινή εξουσία καταρρέει και χρησιμοποιεί την τρομοκρατία, προκειμένου να διατηρήσει όση ισχύ μπορεί, εκφοβίζοντας τους Λιβανέζους».

Λίγες ώρες αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα», που καλύπτει εκτενώς τα γεγονότα στο Λίβανο και έχει, πολλάκις, δώσει βήμα παρέμβασης στη λιβανική αντιπολίτευση, κατήγγειλε ότι δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα. Σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστος προειδοποίησε για «επιθέσεις στα γραφεία του δικτύου στη Βηρυτό, αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη κάλυψη».

Συνεχίζεται η συριακή αποχώρηση

Τις θέσεις αεράμυνας, στα όρια της ευρύτερης περιοχής του Μπααλμπέκ και στα σύνορα της κοιλάδας Μπεκάα, στον ανατολικό Λίβανο, εγκατέλειψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες Σύροι στρατιώτες. Οπως μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία και επιβεβαίωσαν λιβανικές και συριακές πηγές, περισσότεροι από 2.000 Σύροι στρατιώτες αποσυναρμολόγησαν τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους και πέρασαν τα σύνορα με κατεύθυνση τη Δαμασκό.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, στο Λίβανο, πλέον, εκτιμάται ότι έχουν παραμείνει λιγότεροι από 8.000 Σύροι στρατιώτες, συγκεντρωμένοι όλοι στην κοιλάδα Μπεκάα. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται να γίνει συνάντηση Σύρων και Λιβανέζων αξιωματούχων, στην οποία θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποχώρησης και των τελευταίων αυτών συριακών δυνάμεων από το λιβανικό έδαφος.

Στον ΟΗΕ η υπόθεση δολοφονίας

Για την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναχώρησε, χτες, ο υποδιευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου και υπεύθυνος της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων, Μπούτρος Ασάκεφ. Ο Ασάκεφ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που, πιθανότατα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με θέμα τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, στις 14 Φεβρουαρίου, που πυροδότησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο.

Μετά από εντεινόμενες πιέσεις εκ μέρους του ΟΗΕ, η Βηρυτός αποδέχτηκε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας μετά από σχετική απόφαση και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού που επισκέφτηκαν τη Βηρυτό και συμμετείχαν, για αρκετές μέρες, στις έρευνες των λιβανικών αρχών φέρονται να κατήγγειλαν αλλεπάλληλες παραλείψεις και παρατυπίες. Ως εξαιρετικά αποκαλυπτικό θεωρείται ένα βίντεο, που μεταδόθηκε και από το «αλ Αραμπίγια» (είχε καταγραφεί από βιντεοκάμερα τράπεζας), στο οποίο εμφανίζεται ένα αυτοκίνητο να κινείται υπόπτως αργά μπροστά από την αυτοκινητοπομπή του Χαρίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ