Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΚΟ
Ολοκληρωτικό χτύπημα στη μόνιμη εργασία

Προσλήψεις με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας

Την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ με το χτύπημα της μονιμότητας, από το ερχόμενο φθινόπωρο, ανήγγειλε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Απογευματινή», την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης. Προφανής στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ στο όνομα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, δηλαδή της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου, των επιχειρηματιών που κινούνται σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι για όσους προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα στις ΔΕΚΟ «σταδιακά θα ισχύει το καθεστώς που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα». Με άλλα λόγια, θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Φυσική συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι και η σταδιακή ένταξη αυτών των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Επίσης, σχετικά με τη συμφωνία της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη διοίκηση του ΟΤΕ για την κατάργηση της μονιμότητας και τη νέα δραματική συρρίκνωση του προσωπικού κατά, περίπου, 6.200 άτομα, ο υπουργός τόνισε ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά στη συμφωνία».

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για τις ΔΕΚΟ κινείται και η πρόταση νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Μάνος. Η πρόταση προβλέπει ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων που θα προσλαμβάνονται από 1η του Ιούλη 2005 σε αυτές τις επιχειρήσεις θα διέπονται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας «που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».

Και στον ΟΠΑΠ

Η μονιμότητα των υπαλλήλων αμφισβητείται και στον ΟΠΑΠ ύστερα από τη γνωμοδότηση του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ο Οργανισμός «εφόσον αναλαμβάνει κατόπιν συμβάσεων την παροχή έναντι αμοιβής εξειδικευμένων υπηρεσιών που δε συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την προαγωγή σκοπού δημοσίου συμφέροντος, δεν αποτελεί δημόσια επιχείρηση κατά την έννοια που προσδίδει στον όρο αυτό το κοινοτικό δίκαιο, με συνέπεια οι συμβάσεις που συνάπτει να μην υπάγονται στον κατά το άρθρο 2 του νόμου 3060/2002 προληπτικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Η απόφαση αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες για τους υπαλλήλους του ΟΠΑΠ, με πρώτα θύματα τους συμβασιούχους, οι οποίοι χάνουν το δικαίωμα μονιμοποίησης. Αγνωστο, όμως, είναι αν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά την εισαγωγή της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο και έχουν υπογράψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου θα διατηρήσουν τη μονιμότητά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ