Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκνευρισμός και νέα αναβολή στο «κοινοβούλιο»

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ

Associated Press

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Θυελλώδης ήταν η χτεσινή δεύτερη συνεδρίαση του ιρακινού «κοινοβουλίου», καθώς, παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, οι νικητές των εκλογών της 30ής Γενάρη δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε κυβερνητική συμφωνία, προκαλώντας την αγανάκτηση βουλευτών και πολιτών. Παραλλήλως, συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις.

Με αρκετή καθυστέρηση άρχισε, χτες, η δεύτερη συνεδρίαση του ιρακινού «κοινοβουλίου», η οποία, τελικά, διεκόπη, κάποια στιγμή, για να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών μετά από έντονους διαπληκτισμούς μεταξύ των βουλευτών. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν έγινε σαφές ότι η σιιτική Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία και το ενωτικό κουρδικό ψηφοδέλτιο, που επικράτησαν στις εκλογές, δεν έχουν, ακόμη, καταφέρει να συμφωνήσουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα. Αγκάθι παραμένει και η θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου, καθώς η αρχική σκέψη να δοθεί σε κάποιον σουνίτη, προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες, δεν έχει, μέχρι στιγμής, ευοδωθεί.

Οι βουλευτές άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους, αλλά και να ζητούν από τους υπευθύνους των δύο μεγάλων κομμάτων να δώσουν εξηγήσεις «για το παρασκήνιο». Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι εγκατέλειψε εξοργισμένος την αίθουσα, ακολουθούμενος από τον υπηρεσιακό Πρόεδρο (σουνίτη) Γκάζι αλ Γιαουάρ, ο οποίος απέρριψε τη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου. Οι δημοσιογράφοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την αίθουσα και η απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης διεκόπη. Αρχική σκέψη ήταν να συνεχιστεί η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Μέχρι το απόγευμα, δεν είχε γίνει γνωστό τίποτε νεότερο πέραν της πρότασης να επαναληφθεί η συνεδρίαση την Κυριακή.

Στο μεταξύ, στο Κιρκούκ από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι (οι 2 αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν 18. Στόχος της επίθεσης ήταν τοπικός Κούρδος αξιωματούχος. Στην Τουζ αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο του ιρακινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 στρατιώτες και 4 αντάρτες. Στο Μπάλαντ, ένοπλοι δολοφόνησαν Ιρακινό που εργαζόταν ως διερμηνέας για τους Αμερικανούς. Στη Βασόρα, έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Ιρακινού διευθυντή της πετρελαϊκής εταιρίας South Oil Company. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ατύχημα στη Φαλούτζα.

Επιπλέον, η ρουμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έχει χάσει επαφή με 3 Ρουμάνους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Ιράκ, εκφράζοντας φόβους για την τύχη τους. Παρ' όλα αυτά, απέφυγε, προς το παρόν, να μιλήσει για «απαγωγή».

Στα «μαλακά» ο Ανάν

Ο Κόφι Ανάν ...αγνοούσε ότι ο γιος του, Κόγιο, εργαζόταν, σε καίρια θέση, στην εταιρία Cotecna, η οποία είχε εξασφαλίσει προνομιακά συμβόλαια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων». Αυτό φέρεται να συμπεραίνει σε έκθεσή της η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία ερευνά τα σκάνδαλα που έχουν σκιάσει το Πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο Ιράκ επί αρκετά χρόνια μέχρι την έναρξη του πολέμου. Στην έκθεση, πάντως, στον ΓΓ του ΟΗΕ προσάπτεται «κακή κρίση και έλλειψη ελέγχου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ