Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

Η γενίκευση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα, με αύξηση των έμμεσων φόρων αυτή τη φορά, ήταν το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, η αύξηση στους ειδικούς φόρους στα τσιγάρα και τα ποτά, που αποτελούν και την ουσία των κυβερνητικών αποφάσεων, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε νέα υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και συνταξιούχων, αφού θα συνοδευτούν με νέο κύκλο ακρίβειας. Μια ακρίβεια το πράσινο φως της οποίας δίνει η κυβέρνηση με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις που θα γίνουν αυτή τη φορά θα αφορούν το σύνολο των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών της αγοράς.

***

Οι αποφάσεις για την αύξηση των έμμεσων φόρων, αποτελούν προφανώς το αποτέλεσμα συμφωνιών της κυβέρνησης με την ΕΕ στα πλαίσια της σύνταξης του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας το οποίο επίσης έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης.

***

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Αλογοσκούφης ήταν χτες ιδιαίτερα κυνικός. Στην ουσία αποκάλυψε ότι οι νέες επιβαρύνσεις που καλείται να φορτωθεί ο λαός με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας είναι η άλλη όψη του νομίσματος του φορολογικού νόμου με τον οποίο η κυβέρνηση προσέφερε απλόχερα φοροαπαλλαγές, φοροεκπτώσεις και κατάργηση άμεσων φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, με το νόμο μειώθηκαν τα κονδύλια της άμεσης φορολογίας και άρα των κρατικών εσόδων συνολικά, ενώ τα σχετικά κονδύλια επιδιώκεται να εξασφαλιστούν από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και της περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

***

Είναι φανερό - και δεν το έκρυψε ούτε ο υπουργός - ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες θα ακολουθηθούν και από άλλα που επίσης θα αφορούν τη φορολογία και θα συνδέονται με τους φόρους στα ακίνητα, και με την ειδική φορολογία στα καύσιμα, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν μια σειρά νομοσχέδια που θα αποβλέπουν στην προώθηση γενικότερων - και αντιδραστικότερων - διαρθρωτικών αλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ