Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τέχνη και κοινωνία

Ζώντας σε μια πραγματικότητα που σημαδεύεται απ' τις κίβδηλες «αξίες» του καπιταλισμού, το κέρδος και την εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής, η «Πολιτιστική Παρέμβαση Ιωαννίνων», αντιστέκεται και διοργανώνει τετραήμερες εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Η τέχνη μπροστά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα». Σήμερα, αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή στο καφεθέατρο «Σταθμός», εικαστικές δημιουργίες θα «συνομιλήσουν» με την ποίηση και τη μουσική. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχτεί ο ρόλος της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία. Να τονιστεί η ανάγκη επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης δημιουργού και κοινού. Τέλος, με βραδινές παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, επιδιώκεται η σύνδεση των διαφόρων μορφών τέχνης.

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές «Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται - με γοργούς ρυθμούς - η επιπλέον εμπορευματοποίηση της τέχνης. Καλλιεργείται η "ήττα", το ανώφελο, το αδιέξοδο. Ουσιαστικά επιβάλλεται η αδιαφορία μπροστά στις κοινωνικές εξελίξεις και η απομόνωση καλλιτεχνών και κοινού. Οι επίσημοι φορείς (τοπική και κεντρική εξουσία) απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τη βάση της κοινωνίας και αντιμετωπίζουν με προκλητική αδιαφορία την ανάγκη για δημιουργία και τις προσπάθειες των άγνωστων κυρίως δημιουργών να αντέξουν, να αναδείξουν, να προτείνουν».

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Τη δεύτερη συνάντηση - έκθεση 30 δημιουργών που ζουν στην Ηπειρο (καθημερινά 6 -9.30 μ.μ.). Στις παράλληλες βραδινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η τέχνη μπροστά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα» (σήμερα, 9.30 μ.μ.). Θα μιλήσουν οι: Θ. Χρήστου, Φ. Μπίτσικας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Αύριο (10 μ.μ.), μουσική με το σχήμα «Jazz Line». Το Σάββατο (9.30 μ.μ.), ποιητική βραδιά με τους Β. Αγγέλη, Μ. Γήτα, Α. Δερέκα, Τ. Κανάτση, Ι. Μέλη, Ν. Μουζάκη, Ντ. Μπαλντά. Θα ακολουθήσουν ηπειρώτικα τραγούδια με το πολυφωνικό σχήμα «Ηνορο». Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή (9.30 μ.μ.) με ρεμπέτικα τραγούδια από τους Χ. Τσαχτσήρα, Ν. Παππά, Ντ. Μπουζάνη, Π. Μπουλουχτσή, Α. Γεωργούλη και Β. Φλώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ