Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΠΠΟ
Θα πρωταγωνιστούν... οι «χορηγοί»

Στα χέρια «χορηγών» και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Eurokinissi

Στα χέρια «χορηγών» και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Η υπαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε σελίδα του νομοσχεδίου για το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ.

Χαρακτηριστικά, στο άρθρο για τις «Αρμοδιότητες και διάρθρωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων» προβλέπεται, μεταξύ άλλων, «κατάρτιση προγραμμάτων προώθησης και ανάδειξης του χαρακτήρα των αρχαιοτήτων και η θεσμοθέτηση μέτρων για την ένταξή τους στους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας» (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας). Σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, αυτοί οι στόχοι αφορούν στην εμπορευματοποίησή της, με την υπαγωγή της στις ανάγκες του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

Με τα μουσεία η κατάσταση είναι εξίσου επικίνδυνη. Στις «Αρμοδιότητες και διάρθρωση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Προβολής Μουσείων» προβλέπεται, σε κεντρικό επίπεδο πια, «Τμήμα Χορηγιών, αρμόδιο ιδίως για την ανάπτυξη προγραμμάτων και πολιτικών που στοχεύουν στην προσέλκυση χορηγιών, στην ενεργό συμμετοχή ιδιωτικών φορέων στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προβολή και υποστήριξη της ανάπτυξης και διάδοσης του σύγχρονου πολιτισμού».

Η διάταξη αυτή συνδέεται με την πρόβλεψη στο νομοσχέδιο της μετατροπής σε ΝΠΔΔ 10 σημαντικών μουσείων, που θα είναι πλέον απλώς «εποπτευόμενα» από το ΥΠΠΟ, αλλά «με πλήρη διοικητική, δημοσιονομική και λειτουργική αυτοτέλεια». Πρόκειται για τα μουσεία: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ακροπόλεως, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, Νομισματικό Μουσείο, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας - Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων και Μουσείο Δελφών. Ετσι, τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας οδηγούνται αντικειμενικά στην ιδιωτικοποίηση, με την αναζήτηση... «χορηγών» ώστε να επιβιώσουν, προσδίδοντας στη γνωστή «ρήση» περί «μη κρατικοδίαιτου πολιτισμού» νέες επικίνδυνες διαστάσεις.

Εξάλλου, η δημιουργία πλήθους νέων συμβουλίων, με αλληλοκαλυπτόμενες επί το πλείστον αρμοδιότητες (βλ. προχτεσινό «Ρ») ακυρώνει και τη δηλωμένη «πρόθεση» της ηγεσίας του ΥΠΠΟ για «αποκέντρωση» και «χτύπημα της γραφειοκρατίας». Από αυτό προκύπτει και σοβαρό ζήτημα για την (ανα)κατανομή των εργαζομένων του ΥΠΠΟ - θέμα που είναι ασαφές στο ν/σ - λόγω των «συγχωνεύσεων» υπηρεσιών, όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα.

Εξάλλου, σε χτεσινή κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΠΟ χαρακτηρίζουν «ασφυκτική» την ημερομηνία των τεσσάρων ημερών που τους δόθηκε από την πολιτική ηγεσία να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων προσθέτουν ότι το ν/σ είναι «ελλιπέστατο» σε τομείς όπως οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων, η στελέχωση και κατάταξη του προσωπικού, η σύνθεση και λειτουργία υπηρεσιακών μονάδων, οι προϊστάμενοι ανά κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ