Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ
Ετοιμάζουν και συνοδευτικό πακέτο

Δρομολογούνται νέες αυξήσεις φόρων στα καύσιμα και τα τέλη κυκλοφορίας. Ανατιμήσεις και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

«Συνοδευτικό» πακέτο φορολογικών μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της χώρας σχεδιάζει και ετοιμάζεται να ξεφουρνίσει η κυβέρνηση την κατάλληλη στιγμή. Στις προτεραιότητές τους μπαίνουν πλέον η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, καθώς και άλλα επιμέρους μέτρα, όπως οι νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2005. Η φοροεπέλαση της κυβέρνησης με τις πλάτες και τις παροτρύνσεις της πλουτοκρατίας και της ΕΕ συντελείται πάνω στο έδαφος του «επικαιροποιημένου» Προγράμματος Σταθερότητας, στις μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, σε αντίθεση με τη γαλαντομία απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο πριμοδότησαν με νέες φοροαπαλλαγές και κάθε άλλου είδους διευκολύνσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2005 της επιδότησης για συγκοινωνιακούς φορείς, γεγονός που σηματοδοτεί ανατιμήσεις στα εισιτήρια των μεταφορικών μέσων, που θα φορτωθούν απευθείας στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια στιγμή και με πρόσχημα την «πάταξη της λαθρεμπορίας» επιχειρούν να «ανακατέψουν την τράπουλα» και σε ό,τι αφορά τους ειδικούς φόρους πάνω στα καύσιμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για «ενιαιοποίηση» των φόρων ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ισχυριζόμενος πως δεν πρόκειται να υπάρξει φορολογική επιβάρυνση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σήμερα ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο έναντι 245 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης. Ο κυβερνητικός παράγοντας είπε πως εξετάζεται ο τρόπος επιστροφής της διαφοράς αυτής στα νοικοκυριά. Γεγονός είναι ότι με βάση τις επιταγές της ΕΕ, για τις οποίες ήδη έχουν δεσμευτεί οι κυβερνώντες, ο ειδικός φόρος θα αυξάνεται σταδιακά (από 245 ευρώ σήμερα) στα 330 ευρώ μέχρι το 2012. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται να εφαρμόσουν την πρώτη δόση, ανάλογα και με τις εξελίξεις στις εμπορικές τιμές του πετρελαίου. Ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος για τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, «υπενθυμίζοντας» πως οι εγκύκλιοι που έχουν σταλεί από το υπουργείο κάνουν λόγο για «συγκράτηση» κάτω από τον πληθωρισμό. Πρόκειται δηλαδή για απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων στα οποία με τη νομοθετική ρύθμιση - τροπολογία που προώθησαν, άρον -άρον, στη Βουλή φόρτωσαν τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ