Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ποιος είναι ο τρελός λαγός;

Αφιέρωμα στον Μ. Σαχτούρη θα παρουσιάσει αύριο η ΕΤ-1
Αφιέρωμα στον Μ. Σαχτούρη θα παρουσιάσει αύριο η ΕΤ-1
Ενα αφιέρωμα στον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη, με τίτλο «Ποιος είναι ο τρελός λαγός;», θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή η ΕΤ-1, στις 22.15.

Ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους της μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Ηταν δισέγγονος του Υδραίου αντιναυάρχου του 1821, καπετάν Γιώργη Σαχτούρη.

Δημοσίευσε για πρώτη φορά ποιήματα το 1944 στο περιοδικό «ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» και το επόμενο έτος τύπωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Η Λησμονημένη».

Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δεκαπέντε ποιητικές συλλογές. Το σύνολο του έργου του βρίσκεται συγκεντρωμένο σε δυο τόμους από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Τιμήθηκε τρεις φορές το 1963, το 1972 και το 1977 με το Α` Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2003 τού απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο της πνευματικής του προσφοράς.

Ο ποιητής μιλάει στο ντοκιμαντέρ με εξομολογητική διάθεση για την ποιητική του πρώτη ύλη, για τις λογοτεχνικές καταβολές του και τη θητεία του στον υπερρεαλισμό και αναφέρεται σε μεγάλους ζωγράφους που αγάπησε.

Το ντοκιμαντέρ κλείνει με τις τιμητικές αναφορές που κάνει ο Σαχτούρης στους μεγάλους πνευματικούς του προγόνους: Ντίλαν Τόμας, Ντοστογιέφσκι, Κάφκα, Ρίλκε, Γκέοργκ Τρακλ, Ρεμπό, Κορμπιέρ.

Το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη μοναδική μέχρι σήμερα τηλεοπτική του εμφάνιση, το 1979, συνέντευξη του Τάσου Λιγνάδη στην εκπομπή του Γ. Εμιρζά «Επιλογή», καθώς επίσης και την τελετή απονομής Λογοτεχνικών Βραβείων στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής το 1988.

Ο ζωγράφος Αλέξης Φασιανός εικονογραφεί μπροστά στο φακό το ποίημα του Σαχτούρη «Σκηνή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ