Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η αγέραστη γενιά της Αντίστασης

Ασπρόμαλλα κι αγέρωχα κεφάλια. Ωμοι κυρτοί, βασανισμένοι, μα η καρδιά και η ψυχή τους σπαρταράνε στους ρυθμούς του αγώνα. Εχουν το μέτωπο ψηλά και ολοκάθαρο. Ματιά αστραφτερή, απείθαρχη κι αποφασισμένη. Είναι μια ζωή μπροστάρηδες κι αγωνιστές. Δημιουργοί του πλούτου της σύγχρονης ιστορίας και της παράδοσης. Λιγοστεύουν συνεχώς, καθώς, ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν αστειεύεται. Οσοι όμως μένουν ακόμη ζωντανοί, πορεύονται όρθιοι, με τα ανδρειωμένα λάβαρα μπροστά μετερίζια αγώνων, πάντα παρόντες και διεκδικητές. Είναι οι αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας, τα προβλήματα υγείας, που όλο χειροτερεύουν. Παρά τα κάθε λογής εμπόδια, στέκονται πάντα δίπλα στο λαό και τους εργαζόμενους, δίπλα στο τιμημένο ΚΚΕ, ακούραστοι κι ανυπόταχτοι, τολμηροί κι αδικαίωτοι. Βρίσκονται πάντοτε στις επάλξεις για τα δίκαια των εργαζομένων και τα λαϊκά συμφέροντα, για την υπεράσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας. Ενάντια στην πολιτική της υποταγής και της υποτέλειας στους ξένους. Ενάντια στο «ευρωσύνταγμα», ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και των δικαιωμάτων των λαών. Για μια νέα Ελλάδα της δουλιάς, της προόδου και της προκοπής, με την εργατική τάξη και το λαό αφεντικά του τόπου και του μόχθου τους. Οπως την οραματίστηκαν και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους χιλιάδες αγωνιστές.

Προβλήματα έχουν πολλά οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που μένουν άλυτα απ' όλες τις μέχρι σήμερα μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Γι' αυτό και συγκεντρώθηκαν στις 24 του Μάρτη, μπροστά στο άγαλμα του εθνικού μας ποιητή Κ. Παλαμά, στην οδό Ακαδημίας. Γι' αυτό και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, καταθέτοντας ψήφισμα με τις δίκαιες απαιτήσεις τους και βάζοντας για μια ακόμη φορά τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών κομμάτων μπροστά στις ευθύνες τους.

Οι συμπεριφορές των εκάστοτε κυβερνώντων απέναντί τους ήταν και είναι άδικες, προσβλητικές και απάνθρωπες. Η τυπική και μετά από πολλές δεκαετίες απερίγραπτων διώξεων αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης έπρεπε να είχε ήδη οδηγήσει στην ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους και όχι να παραμένουν άλυτα τόσα χρόνια τώρα. Οπως έπρεπε να είχε ήδη κι από πολλά χρόνια υψωθεί μεγαλόπρεπο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο αγιασμένο με το αίμα κομμουνιστών και άλλων πατριωτών χώμα του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Ούτε μια φορά δεν καταδέχτηκε να τους δει ένας πρωθυπουργός. Εμπαίζονται ασύστολα και δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στην ηλικία, στους αγώνες και τις θυσίες τους. Να υπάρξει πλήρης υλική και ηθική αποκατάσταση και να μην τους αντιμετωπίζουνε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Εχουνε ήδη περάσει 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει τέτοια εκκρεμότητα.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ