Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αναποφάσιστος» εμφανίζεται ο Ανάν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το τι προτίθεται να κάνει στο Κυπριακό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, το πιθανότερο σενάριο είναι να στείλει εκπρόσωπο σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία για διερευνητικές επαφές μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, στις 17 του Απρίλη.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από μέρους της Γενικής Γραμματείας αν ο Κ. Ανάν είναι διατεθειμένος να μην αποδεχτεί επιδιαιτητικό ρόλο και χρονοδιαγράμματα στα πλαίσια μιας νέας διαδικασίας. Μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, είχε δηλώσει ότι μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα τη διαπίστωσή του πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγκλιση απόψεων όλων των ενδιαφερομένων πλευρών να ξαναρχίσει η διαδικασία της εξευρέσεως μιας λύσεως που να καταλήξει στην επανένωση του νησιού», επισημαίνοντας ότι «αυτό θα το επιδιώξουμε με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέως. Αυτή τη φορά είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει μια νέα αποτυχία, αλλά ότι η διαδικασία θα καταλήξει σ' ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι ο Κόφι Ανάν «επιθυμεί να διασφαλιστεί πως πατάμε σε στερεό έδαφος, πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, γιατί δεν επιθυμεί ακόμη μία αποτυχία», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «ο ΓΓ αναμένει από τους Ελληνοκύπριους να του εκθέσουν γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμούν στο σχέδιο Ανάν». Οταν για το συγκεκριμένο ζήτημα (για την επιμονή του Κ. Ανάν να στείλει τις προτάσεις του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) ρωτήθηκε χτες ο Π. Μολυβιάτης, τόνισε με έμφαση: «Εγώ δεν έθιξα τέτοια θέματα».

Προηγείται ο Ταλάτ

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναμένεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις «προεδρικές» εκλογές που θα διεξαχθούν στα Κατεχόμενα στις 17 του Απρίλη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε χτες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων αναμένεται να κερδίσει με ποσοστό σχεδόν 55%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ντερβίς Ερογλου, με ποσοστό 26,8%, στην τρίτη ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μουσταφά Αραμπατζίογλου, με σχεδόν 9% και στην τέταρτη ο Χουσεΐν Αγκολεμλί, του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, με 2,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ