Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ
Σκληρότερη πολιτική ζητούν οι βιομήχανοι

Μείωση των κρατικών δαπανών και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων αξιώνει ο ΣΕΒ, σχολιάζοντας ως «αναπόφευκτα» τα νέα φορομπηχτικά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Ειδικότερα επισημαίνει ότι η διαμόρφωση του δημοσιονομικού πάνω από το 6% του ΑΕΠ «καθιστά αναπόφευκτη τη λήψη πρόσθετων μέτρων άμεσης απόδοσης, πέραν όσων προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2005».

Ο ΣΕΒ προτείνει, προκειμένου τα μέτρα να είναι προσωρινά και να μειωθεί το μεγάλο δημόσιο χρέος, την επικέντρωση της κυβερνητικής πολιτικής:

  • στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων
  • στην πώληση περιουσιακών στοιχείων που δε συνεισφέρουν σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό
  • στις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα κάνουν τη λειτουργία του κράτους πιο αποτελεσματική.

Στην ίδια λογική, της «επιτακτικής» ανάγκης μείωσης των ελλειμμάτων κινούνται οι επιχειρηματίες του τουρισμού, ωστόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι «οι όποιες αυξήσεις έμμεσων φόρων, έστω και σε οριακό επίπεδο, δεν ενισχύουν την ανάπτυξη». Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, που ο ΣΕΤΕ προφανώς επιθυμεί να εξαιρεθούν από τα μέτρα, αν και δεν το δηλώνει ξεκάθαρα, τονίζει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ αφενός μεν θα κάνει κατά κάτι ακριβότερο το τουριστικό μας προϊόν, αφετέρου δε, και κυρίως, υποχρεώνει τις τουριστικές επιχειρήσεις να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, τα οποία βρίσκονται σε οριακό επίπεδο».

Το ΕΒΕΑ

«Δυσάρεστα αλλά αναγκαία» είναι τα κυβερνητικά μέτρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), Δρ. Φουντουκάκου, ο οποίος συντάσσεται με την κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα ζητάει σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και νέα μέτρα. Ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας αποδίδει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος στην «εκτεταμένη φοροδιαφυγή από μερίδα πολιτών και επιχειρηματιών και στη μεγάλη αύξηση των πρωτογενών δαπανών». Ο ίδιος αξιώνει μεταξύ άλλων παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, επέκταση της σύνδεσης μισθού παραγωγικότητας στο Δημόσιο, περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο και κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, μείωση των πρωτογενών δαπανών την επόμενη διετία τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ταχύτερη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ