Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφώνησε σε αντεργατικά μέτρα

Ανακοίνωση της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ για τη διαγραφή του Γρ. Κοντού

Τη διαγραφή του Γρηγόρη Κοντού από τις γραμμές του ΚΚΕ γνωστοποιεί στους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Ο Γρ. Κοντός είναι πρώην πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία και σήμερα αντιπρόεδρος. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων είναι από τις καταστατικές διατάξεις του ΚΚΕ, δεσμευτικές για τα μέλη του, που δεν τίθενται σε αμφισβήτηση. Ο συνάδελφός σας Γρ. Κοντός αντί να πρωτοστατήσει, στο πώς θα αποκρούσει τα αντεργατικά σχέδια της "Philip Morris" (σ.σ. αγοράστρια του εργοστασίου), στο πώς θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά σας, συμφώνησε στο πώς θα χάσετε. Πράξη ανεπίτρεπτη και ασυμβίβαστη με τις αξίες, την αποστολή και τις ευθύνες των κομμουνιστών».

Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο η πολυεθνική προωθεί μια σειρά αντεργατικών μέτρων που περιέχονται σε ένα 11σέλιδο εγχειρίδιο με τίτλο «Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» με το οποίο συμφώνησε η πλειοψηφία του Σωματείου και ο Γρ. Κοντός και από κοινού προσπαθούν με κάθε τρόπο για την επιβολή του σε βάρος των εργαζομένων. Στο κείμενο αυτό καταργούνται οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, αφού προβλέπεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του μισθού με τον οποίο μειώνονται οι αποδοχές, 3ετής εργασιακή ειρήνη, επιβολή ατομικής σύμβασης, ενώ προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση, για την οποία οι εργαζόμενοι θα κληθούν για αρχή να καταβάλουν 3 ευρώ το μήνα.

Οσον αφορά τη στάση των εργαζομένων απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις που αντικατοπτρίζεται από τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας που έγινε πρόσφατα ανάμεσά τους, όπου από τους 1.070 εργαζόμενους οι 460 ψήφισαν «ναι», οι 215 είπαν με την ψήφο τους καθαρά «όχι», ενώ οι υπόλοιποι απείχαν εντελώς από τη διαδικασία, η Επιτροπή Πόλης εκτιμά ότι: «Παρ' όλη την τρομοκρατία, αλλά και τα εκβιαστικά διλήμματα από μεριάς της εταιρίας και της πλειοψηφίας του σωματείου το ΟΧΙ των εργαζομένων αποδείχτηκε δυνατό και βάζει βάσεις για να αντιπαλέψει τις ορέξεις του κεφαλαίου».

Και προειδοποιεί ότι: «Ερμηνεύοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", οι οποίες θα ενσωματωθούν στο "ευρωσύνταγμα", το κεφάλαιο δε θα σταματήσει εδώ. Το ΚΚΕ σας λέει ξεκάθαρα: Θα ζητήσουν και άλλα. Ολες οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα που με αγώνες κερδίσατε είναι υπό αμφισβήτηση». Τονίζει δε ότι σε αυτή την επίθεση το κεφάλαιο έχει σύμμαχο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι συνέχεια αυτής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ΣΥΝ και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

«Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ - συνεχίζει - οι ταξικές δυνάμεις στα καπνεργοστάσια και σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα του Πειραιά, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα» των εργαζομένων, ενώ επισημαίνει ότι: «Τώρα χρειάζεται η πιο πλατιά ταξική - αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων. Να αποκτήσει η εργατική τάξη την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα. Με ένα ισχυρό ΚΚΕ, με την οργάνωση, τη συμμαχία και τη δύναμή τους, μπορούν να απαλλαχτούν από τη μέγκενη των αστικών κομμάτων, τη μοιρολατρία και τις κάθε λογής φοβίες και να χαράξουν το δικό τους δρόμο για τη δικαίωση των προσδοκιών τους για μια καλύτερη ζωή. Το δρόμο που οδηγεί στη δική τους εξουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση εξαπάτησης των νέων εργαζομένων με ενίσχυση - ψίχουλα (2021-11-12 00:00:00.0)
Να αξιοποιηθεί το όπλο της εργατικής αλληλεγγύης (2011-04-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους «συμβασιούχους μιας μέρας» (2009-02-06 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στην πολιτική ενίσχυσης των εργοδοτών (2008-09-25 00:00:00.0)
Η αντεργατική πολιτική δεν κάνει διακρίσεις (2006-05-26 00:00:00.0)
Απολύσεις στο ΑΛΙΜΕΝΤΑ (1996-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ