Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περίεργοι θάνατοι στις φυλακές Αυλώνα

Δύο θάνατοι νεαρών αλλοδαπών κρατουμένων στις φυλακές του Αυλώνα δεν αποτελούν καν είδηση για το υπουργείο Δικαιοσύνης! Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», τα ξημερώματα της 24ης Μάρτη, μεταφέρθηκε νεκρός στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου ο 19χρονος Αλβανός Σάλικο Ισμαΐλ. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα αίτια άγνωστα, αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της νεκροψίας - νεκροτομής.

Χτες το απόγευμα, άλλος ένας αλλοδαπός, ο 19χρονος Κούρδος, ο Αχμέτ Σαΐντ, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου νεκρός. Κατά πληροφορίες βρέθηκε κρεμασμένος σε αποθήκη της φυλακής.

Δύο θάνατοι κρατουμένων σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο, χτες, επιβεβαίωσε σε επικοινωνία που είχαμε, την είδηση των θανάτων. Θάνατοι που αναδεικνύον το πρόβλημα των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Σύμφωνα με στοιχεία σωφρονιστικών υπαλλήλων, από το 1992 μέχρι σήμερα έχουν καταγράφει πάνω από 60 θάνατοι κρατουμένων. Το 2002 στις φυλακές της Ελλάδας «φιλοξενούνταν» 8.507 άτομα, από τα οποία τα 3.558 ήταν παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών.

Ερευνα της κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης νέων «Αρσις» αναφέρει πως το 70% των νέων κρατουμένων έχουν κάποια σχέση με παράνομες ουσίες. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει ειδική θεραπευτική και συμβουλευτική υπηρεσία για ζητήματα τοξικοεξάρτησης.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2001 επισημαίνεται πως στους 7.500 κρατούμενους των φυλακών οι 550 περίπου είναι ανήλικοι. Το 65% είναι αλλοδαποί όπου ένας στους τρεις είναι προσωρινά κρατούμενος. Παρά τις νομοθετικές προβλέψεις οι προσωρινά κρατούμενοι είναι έγκλειστοι μαζί με τους καταδικασμένους, ανεξάρτητα από τα αδικήματα που έχουν τελέσει. Οι ανήλικές κοπέλες κρατούνται μαζί με τις ενήλικες, οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, η υγιεινή, η καθαριότητα, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις, ενώ ο προσωπικός χώρος που διαθέτουν οι κρατούμενοι είναι ελάχιστος. Παράλληλα, το σχολείο στη φυλακή κάνει δειλά βήματα, αλλά με φτωχό εξοπλισμό, δεν έχουν ιδρυθεί καταστήματα ημιελεύθερης διαβίωσης και καταστήματα με μειωμένα μέτρα ασφαλείας, η προετοιμασία για εργασιακή αποκατάσταση των κρατουμένων είναι στα σπάργανα και εξαρτάται από εξωτερικούς συνεργαζόμενους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ