Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Για... δανεικά κάνει λόγο ο Καλούσης

Πειθαρχικές διώξεις σε τέσσερις δικηγόρους για τις εμφανίσεις τους στα «τηλεοπτικά παράθυρα»

Για δανεικά χρήματα που του κατέθεσαν στο λογαριασμό του μιλάει τώρα ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ε. Καλούσης, ο οποίος απολογήθηκε χτες στον επιθεωρητή του Αρείου Πάγου Χρ. Μπαλτά. Ο Ε. Καλούσης, ο οποίος κατηγορείται για βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συμμετοχή σε ροζ κυκλώματα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα 46.000 ευρώ που εντοπίστηκαν στο λογαριασμό του, ισχυριζόμενος ότι ήταν δανεικά και του τα επέστρεψε ο φίλος του Ε. Βαλυράκης, επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων στα Χανιά.

Για πάνω από πέντε ώρες κατέθετε χτες ο Ε. Καλούσης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ωστόσο, από την έρευνα προκύπτουν νέα στοιχεία για τις σχέσεις του δικαστή με τον επιχειρηματία νυκτερινών κέντρων.

Συγκεκριμένα, ο Ε. Καλούσης το Μάη του 2004 είχε δικάσει υπόθεση του Ε. Βαλυράκη, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για απασχόληση αλλοδαπών γυναικών που δε διέθεταν τα σχετικά παραστατικά. Αν και η απόφαση ήταν καταδικαστική για τον Ε. Βαλυράκη, ωστόσο του αναγνωρίστηκε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, ενώ θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Ε. Βαλυράκης έχει και άλλες καταδικαστικές αποφάσεις για μαστροπεία και οπλοκατοχή.

Στο μεταξύ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, στα πλαίσια της έρευνάς του, προτίθεται να εξετάσει και άλλους δικαστές που είχαν χειριστεί υποθέσεις του αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη, καθώς διαφαίνονται ποινικές ευθύνες στο χειρισμό της υπόθεσης με την αρχαιοκαπηλία στα Κύθηρα. Επίσης, σήμερα ο Χρ. Μπαλτάς μεταβαίνει στο Πρωτοδικείο Αθήνας, προκειμένου να ελέγξει 40 ύποπτες αντικαταστάσεις σε συνθέσεις δικαστηρίων.

Οσον αφορά την πειθαρχική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών και αρεοπαγίτη Αντ. Πλωμαρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός θα εισηγηθεί προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστ. Παπαληγούρα να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Ο Δ. Λινός που διενήργησε την έρευνα έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος να διωχθεί ο Αντ. Πλωμαρίτης, ο οποίος κατέθεσε ότι μέχρι εκείνη την ημέρα δε γνώριζε τον Ι. Γιοσάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική δίωξη εναντίον του Αντ. Πλωμαρίτη ασκήθηκε για υπόθεση αντικατάστασης δικαστή σε εκδίκαση αίτησης αναίρεσης του Ι. Γιοσάκη. Τελικά, η υπόθεση ανατέθηκε από τον Αντ. Πλωμαρίτη στον Ν. Αθανασόπουλο, με αποτέλεσμα να δικαιωθεί ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης.

Τέλος, ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης θα παραμείνει προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς απορρίφθηκε χτες από την 7η τακτική ανακρίτρια Πειραιά Α. Τζελέπη η αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους του αρχιμανδρίτη.

Πειθαρχικές διώξεις δικηγόρων

Αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη εναντίον των δικηγόρων Αλ. Κούγια, Φρ. Ραγκούση, Γ. Αλφαντάκη και Ι. Βλάχου άσκησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δ. Παξινός. Οι τέσσερις δικηγόροι ελέγχονται γιατί με τις εμφανίσεις τους στα «τηλεοπτικά παράθυρα» παρέβησαν τον Κώδικα Δικηγόρων και των Κώδικα Δεοντολογίας και πως υπέπεσαν στο παράπτωμα της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς, της απείθειας στο ΔΣΑ και της αθέμιτης προβολής και διαφήμισης.

Τα κατά Βαβύλη δημοσιεύματα

Η εφημερίδα «Απογευματινή» αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της αλβανικής εφημερίδας «Γκαζέτα Σκιπτάρε», στο οποίο εμφανίζεται ο Βεχμπί Αλί Μουτσάι να παραδέχεται ότι έδωσε χρήματα στον Απ. Βαβύλη. Η εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο με το οποίο στις 8/2/1996 δίνονται 200 χιλιάδες δολάρια στον Α. Καβελαρά.

Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ότι πράκτορας των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών ζήτησε 5.000 ευρώ από συντάκτη της αλβανικής εφημερίδας, προκειμένου να του αποκαλύψει πού κρύβεται ο Απ. Βαβύλης.

Ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» υποστηρίζει ότι πηγές της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζουν τον Απ. Βαβύλη είτε ως πράκτορα είτε ως ενεργούμενο των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Ισχυρίζονται πως είναι αδιανόητο το πώς ο Απ. Βαβύλης κατάφερε το 2001 να πάρει βίζα για το Ισραήλ από την πρεσβεία του χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, καθώς ταξίδεψε ως Απόστολος Φωκάς. Η παραπλάνηση των ισραηλινών υπηρεσιών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, εκτός αν ο υποψήφιος ταξιδιώτης παρουσιάσει διπλωματικό διαβατήριο ή εμφανιστεί με «συστατική» επιστολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την 1η Οκτώβρη η δίκη για το παραδικαστικό (2007-09-05 00:00:00.0)
Εμφανίστηκε ως θύμα του ...περιβάλλοντός του (2005-02-26 00:00:00.0)
Ορίστηκαν οι εφέτες ανακριτές για τους επίορκους δικαστές (2005-02-16 00:00:00.0)
Διευρύνεται ο κύκλος των επίορκων (2005-02-12 00:00:00.0)
Συνελήφθη ο Γιοσάκης (2005-02-05 00:00:00.0)
Ξετυλίγεται το κουβάρι των παρακυκλωμάτων (2005-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ