Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Θορυβημένη η κυβέρνηση για το «όχι» στο «ευρωσύνταγμα»

Εσπευσμένα οργανώνει καμπάνια αντιστροφής του κλίματος μπροστά στο δημοψήφισμα στις 29 Μάη

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα δημοσκόπηση, η πέμπτη κατά σειρά που δημοσιοποιείται από τα μέσα Μάρτη, δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στο «ευρωσύνταγμα». Σύμφωνα με την τελευταία αυτή μέτρηση, που έγινε στις 24 Μάρτη από το Ινστιτούτο Ifop και θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού «Paris Match», το 53% των Γάλλων δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το «ευρωσύνταγμα» στο δημοψήφισμα της 29ης Μάη. Το 47% δηλώνει ότι θα το υπερψηφίσει αλλά επί του συνόλου το 43% παραδέχεται ότι μπορεί μέχρι τότε να αλλάξει γνώμη.

Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται πλέον θορυβημένη από τα αρνητικά αποτελέσματα των αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων. Οπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική Προεδρία, ήδη οργανώνεται μια ευρεία εκστρατεία υπέρ του «ευρωσυντάγματος». Η αρχή γίνεται με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο οποίος μετέβη χτες στη Λιόν από όπου ξεκινά έναν κύκλο 20 ομιλιών ανά τη χώρα. Ο Ραφαρέν δήλωνε χτες, πως θα πρέπει «ο γαλλικός λαός να κατανοήσει ότι η επιρροή της όποιας κυβέρνησης υπάρχει στη χώρα μετά από δέκα χρόνια, εξαρτάται από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις 29 Μάη».

Πολλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η αύξηση των πολέμιων του «ευρωσυντάγματος» «οφείλεται σε παραπληροφόρηση» και σε «ελλιπή ή διαστρεβλωμένη παρουσίαση του περιεχομένου» του. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης Ραφαρέν. Σύμφωνα με αυτές, καλό θα ήταν να μην ανοίξει «μεγάλη» συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα», καθώς υπάρχει ο φόβος μια μερίδα της γαλλικής κοινής γνώμης που είναι δυσαρεστημένη από την κυβερνητική πολιτική να επιλέξει να εκφράσει αυτή τη δυσαρέσκεια καταψηφίζοντας το «ευρωσύνταγμα». Εντούτοις, φαίνεται ότι οι εξελίξεις είναι αρκετά ανησυχητικές και έτσι ο Πρόεδρος Σιράκ αποφάσισε να διακινδυνεύσει μια «ανοιχτή» συζήτηση αντιλαμβανόμενος ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Στο πλευρό της κυβέρνησης και ο πρώην πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «France 3», δε δίστασε να κινδυνολογήσει προειδοποιώντας τους Γάλλους ότι «αν καταψηφιστεί το ευρωσύνταγμα, δε θα πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι θα δοθεί άλλη ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση των γαλλικών συμφερόντων υπό ευνοϊκότερες συνθήκες». Μάλιστα, εκτίμησε ότι όσοι αντιτάσσονται στο «ευρωσύνταγμα» «είτε δεν επιθυμούν την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ (και συγκεκριμένα την ένταξη της Τουρκίας), είτε ανησυχούν κακώς για ένα δήθεν κοινωνικό έλλειμμα, είτε εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική». Η περίπτωση, πάντως, να απορρίπτουν το «ευρωσύνταγμα» από πολιτικής - ταξικής πλευράς εννοείται ότι δεν αναφέρθηκε από τον κ. ντ' Εστέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ