Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τιμήθηκαν τα 15 χρόνια ανθρωπιστικής βοήθειας

Η Κούβα παρά το απάνθρωπο εμπάργκο των ΗΠΑ έχει φιλοξενήσει 18.153 παιδιά από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ

Παιδιά από την Κούβα και την Ουκρανία στην εκδήλωση τιμής που έγινε στην Αβάνα

Associated Press

Παιδιά από την Κούβα και την Ουκρανία στην εκδήλωση τιμής που έγινε στην Αβάνα
ΑΒΑΝΑ.-- Εκδήλωση για τον 15ο χρόνο του προγράμματος της Κούβας για τη βοήθεια στα παιδιά με προβλήματα υγείας από τη μόλυνση που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ το 1986 πραγματοποιήθηκε προχτές στο Εθνικό Θέατρο της Αβάνας. Ως σήμερα, με το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1990 με πρωτοβουλία του ηγέτη της Φιντέλ Κάστρο, εν μέσω του απάνθρωπου αμερικανικού εμπάργκο, η Κούβα έχει φιλοξενήσει και νοσηλεύσει εντελώς δωρεάν 18.153 παιδιά στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ταράρα, κοντά στην Αβάνα. Ακόμα έχει φιλοξενήσει σε αυτά τα χρόνια 3.427 συνοδούς αυτών των παιδιών και έχουν πραγματοποιηθεί 14 πολύ λεπτές και ιδιαίτερα ακριβές καρδιοαγγειακές εγχειρήσεις και 6 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.

Τα μικρά παιδιά, πέρα από τη νοσηλεία για τις συνέπειες της ραδιενέργειας - πάσχουν από καρκίνους, ασθένειες των νεφρών και του θυρεοειδούς, πεπτικές και νευρολογικές διαταραχές, απώλεια τριχώματος και διάφορα δερματικά προβλήματα... - παίζουν συχνά στα ζεστά νερά της Καραϊβικής, που ειδικοί δηλώνουν ότι παίζουν θετικό ρόλο στην αποκατάσταση της υγείας τους.

Στην προχτεσινή εκδήλωση μετείχαν ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Νίκολα Πολίσουκ, ο υπουργός Υγείας της Κούβας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε. Σύμφωνα με την «Γκράνμα», ο Πολίσουκ δήλωσε ότι «σε μια δύσκολη στιγμή για το λαό της Ουκρανίας, η Κούβα ήταν από τους πρώτους που έτειναν χείρα βοηθείας όσον αφορά την υγεία των παιδιών» και υπογράμμισε ότι «η βοήθεια του αδελφού κουβανικού λαού είναι ανεκτίμητη». Ουκρανές μητέρες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση παρέδωσαν με μεγάλη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, δώρα από την πατρίδα τους, λουλούδια, παραδοσιακό ψωμί της χώρας τους και μια παραδοσιακή πετσέτα ειδικά για τον Κουβανό ηγέτη.

Υπήρξε επίσης στην εκδήλωση απαγγελία ποιημάτων του ήρωα της Κουβανικής Ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί.

Το πρόγραμμα αυτό βοήθειας της Κούβας για τα παιδιά της Ουκρανίας, αλλά και η διεθνής της αλληλεγγύη προς πολλές χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου συνεχίζονται και σήμερα σε πείσμα των οικονομικών δυσχερειών, του βάρβαρου εμπάργκο και της εντεινόμενης επιθετικότητας των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ