Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πλιάτσικο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

Με κυβερνητικό νομοσχέδιο, παραδίδονται στους ιδιώτες αθλητικά κτίρια και περιβάλλοντες χώροι για εκμετάλλευση και, μάλιστα, με απελευθέρωση ωραρίου και μειωμένες φορολογίες!

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΝΙΚΑΙΑ

Eurokinissi

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΝΙΚΑΙΑ
Η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά, επισημοποιεί το μετα-Ολυμπιακό πλιάτσικο των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο εκ προοιμίου προσφέρει «γην και ύδωρ», προκειμένου να τις λεηλατήσει αποκομίζοντας σίγουρα κέρδη.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ και με βάση το άρθρο 5, προβλέπει ότι το ωράριο λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών που θα παραχωρηθούν στο μεγάλο κεφάλαιο θα είναι πέραν του καθιερωμένου και θα ορίζεται κάθε φορά από απόφαση του περιφερειάρχη. Δηλαδή, η κυβέρνηση εγκαινιάζει την απελευθέρωση του ωραρίου μέσω της παραχώρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων! Μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου, αλλά και των άλλων ολυμπιακών πόλεων (Θεσσαλονίκη - Πάτρα - Ηράκλειο - Βόλος), καθώς ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου να ακολουθήσουν, για λόγους ανταγωνισμού, το ίδιο απελευθερωμένο ωράριο και όλες οι άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Αττικής βρίσκονται σχεδόν σε όλη της την περιφέρεια...

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση χορηγεί στο μεγάλο κεφάλαιο και άλλα προνόμια όπως: Με βάση το άρθρο 1, το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσα σε 60 μέρες από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να έχει έτοιμες τις οικοδομικές άδειες που θα επιτρέπουν στους ιδιώτες (πριν καλά καλά τους παραχωρηθεί η χρήση) να κάνουν όποιες μετατροπές θέλουν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να προσθέσουν και νέες, εξαντλώντας τους συντελεστές δόμησης που είχαν προβλεφτεί με τα προηγούμενα Ολυμπιακά νομοσχέδια που συνέταξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με το άρθρο 7, καθορίζεται ειδικός φόρος ύψους 2% επί των εισπράξεων των πάσης φύσεως εμπορικών χρήσεων υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας φόρος που υπολείπεται κατά πολύ από την υπάρχουσα φορολογία, προφανώς ως κίνητρο για την κερδοφορία των ιδιωτών.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

Eurokinissi

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
Παρά το γεγονός ότι η κα Φ. Πάλλη - Πετραλιά, επανειλημμένα κατά τη χτεσινή της συνέντευξη Τύπου, μίλησε περί «ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις», μόνο αυτό δε συμβαίνει, αφού όλες αυτές οι εγκαταστάσεις παραχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση. Πρόκειται για το αποκορύφωμα του εμπαιγμού, πολύ περισσότερο όταν ο ελληνικός λαός - με βάση τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγες βδομάδες - πλήρωσε πανάκριβα την κατασκευή τους, αφού στοίχισαν 8,5 φορές πιο πάνω από το κόστος που προβλεπόταν στο Φάκελο Διεκδίκησης. Αντίθετα, ο ελληνικός λαός αναγκάζεται να πληρώνει πλέον καθημερινά και για τη χρήση των εγκαταστάσεων αυτών...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Παραμένουν σε χρήση και παραδίδονται για εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ακόμη και αυτές που είχαν χαρακτηριστεί ως ...«προσωρινές», όπως του μπάμπινγκτον στο Γουδί, του σόφτμπολ, του μπέιζμπολ, του κανόε καγιάκ και χόκεϊ στο Ελληνικό ή του μπιτς βόλεϊ στο Φαληρικό όρμο.
  • Μέσα στις εγκαταστάσεις αυτές και σε ποσοστό 10% της συνολικής τους επιφάνειας, χωροθετούνται διάφορες εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια, ψυχαγωγικά κέντρα κλπ.). Για παράδειγμα, στον Αγιο Κοσμά χωροθετείται ξενοδοχείο 5 αστέρων, στο ΟΑΚΑ κτίρια τουριστικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών χρήσεων, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θερινός κινηματογράφος, κολυμβητήριο και θέατρο, στο Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου ξενοδοχείο σε συνδυασμό με γήπεδο γκολφ κλπ.
  • Γύρω από τις εγκαταστάσεις αυτές και κατά περίπτωση, χωροθετούνται μια σειρά από άλλες μόνιμες εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 10 με 20% του συνολικού συντελεστή δόμησης που επιτρέπεται σε κάθε περιοχή.
  • Στον περιβάλλοντα χώρο επίσης των εγκαταστάσεων αυτών, θα επιτρέπεται να στήνονται κατά περίπτωση λυόμενες εγκαταστάσεις, που θα λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι ή χώροι παζαριών, με κοινές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών.

ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ
ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ
Για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στους ιδιώτες, προβλέπεται υπεύθυνη να είναι η εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», η οποία θα αναλάβει να διενεργήσει τους σχετικούς διαγωνισμούς. Με το άρθρο 37, μάλιστα, ορίζονται χαμηλές αποζημιώσεις για τους συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες και δικηγόρους που θα αναλάβουν τις μεταβιβάσεις των εγκαταστάσεων στους ιδιώτες...

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων διατηρείται και μετεξελίσσεται, ώστε να παρακολουθεί τη διαδικασία αδειοδότησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τη συντήρησή τους σε όλη την επικράτεια.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΟΑΚΑ

Eurokinissi

ΟΑΚΑ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ