Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ηξεις - αφήξεις...

Την αυτόνομη κάθοδο επιδιώκει να επιβάλει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, για «ταχεία και ευέλικτη κινηματική δράση» μιλά ο Αλ. Αλαβάνος

Την κατεύθυνση της αυτόνομης καθόδου σε πρωτεύουσες νομών και νομαρχιών στις τοπικές εκλογές του 2006, χωρίς να αποκλείονται κατηγορηματικά οι συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, θέλησε να σηματοδοτήσει ο Συνασπισμός, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η ΚΠΕ σε συνεδρίασή της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Προϋπόθεση όμως υλοποίησης αυτής της κατεύθυνσης είναι να συμφωνήσουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές, οι πολιτικές κινήσεις του ΣΥΝ και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που μ' αυτή τη σειρά θα συζητήσουν το θέμα, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η ΚΠΕ σε ειδική συνεδρίασή της μέχρι το τέλος του Ιούνη. Κι αυτές όμως θα τεθούν στην κρίση των τοπικών κοινωνιών και των αυτοδιοικητικών κινήσεων που θα στηρίξει ο Συνασπισμός.

Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ ένας σημαντικός αριθμός στελεχών διαφώνησε ως προς την τακτική που προτάθηκε εισηγητικά και επέμεινε στη διατήρηση της τακτικής που μέχρι σήμερα ακολουθούσε ο ΣΥΝ, την οποία χαρακτήρισε επιτυχημένη, συμπληρώνοντας πως η αλλαγή της θα σημάνει συρρίκνωση της δύναμης του ΣΥΝ στην ΤΑ. Τα στελέχη αυτά απηχούν στο επίπεδο της ΚΠΕ μια πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί από την ίδια την πολιτική και τις θέσεις του ΣΥΝ, πολιτική και θέσεις σοσιαλδημοκρατικής απόχρωσης και ευρωενωσιακού προσανατολισμού. Και έχει επιδράσει και στη βάση του κόμματος, έπειτα από χρόνιες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ (ακούστηκε στην ΚΠΕ πως επικεφαλής δημοτικής κίνησης του ΣΥΝ σε μεγάλο δήμο της Αττικής πήρε μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ). Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην ΚΠΕ είναι πως κατατέθηκαν αντιπαραθετικά στην εισήγηση τρία ακόμα κείμενα. Δεν είναι τυχαία και η απόπειρα του Αλ. Αλαβάνου να συγκεράσει στην ομιλία του όλες τις απόψεις που κατατέθηκαν στην ΚΠΕ, υιοθετώντας εν μέρει και τις πλέον ακραίες που ακούστηκαν από τους εισηγητές των τριών άλλων κειμένων, όπως το να δοθεί φορολογική εξουσία στην ΤΑ, δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, βέβαια, αντιλαμβάνεται πως οι εκτεταμένες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, όπως στις προηγούμενες εκλογές, δε συμβάλλουν στην προσπάθειά του να πείσει για το δήθεν αριστερό προφίλ του Συνασπισμού, ενώ ο ίδιος ανέφερε: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν εγγραφεί στις γενικότερες πολιτικές στρατηγικές των δύο μεγάλων κομμάτων για την κοινοβουλευτική τους νίκη το 2008».

Στα πλαίσια της προσπάθειας να δείξει αντιδικομματική τακτική ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένα έδαφος για κεντρικές συμφωνίες με τα άλλα κόμματα, ούτε για μια γενική κατεύθυνση ότι τοπικές συνεργασίες θα γίνουν με τον ένα πόλο του δικομματισμού», για να συμπληρώσει όμως αμέσως μετά πως, «φυσικά, έχουμε υπόψη μας ότι η γενική μας κατεύθυνση θα συμπλέκεται πάντα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, θα πραγματώνεται με πολλαπλές μορφές, θα επηρεάζεται από το μέγεθος του χώρου και το μέγεθος των δυνάμεών μας» και, ακόμα, πως «δεν μπορούμε να αποκλείουμε σε όλες τις περιπτώσεις ευρύτερες συνεργασίες, όταν κάποια κατεπείγοντα κεντρικά ζητήματα - η απομάκρυνση μιας παράνομης χωματερής, η απελευθέρωση ενός δήμου από την εξουσία των εργολάβων, η αντιμετώπιση μιας ρατσιστικής δημοτικής αρχής - δημιουργούν τέτοιες απαιτήσεις». Σ' αυτό το σημείο αναφέρθηκε ειδικότερα και στους λεγόμενους αντάρτες των κομμάτων και στις διαφωνίες στους κόλπους τους, που «μας δίνουν την ευκαιρία για αναζήτηση συμμαχιών μεγάλου εύρους».

Ως προς το ότι το ζήτημα των συνεργασιών με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά αποκλείεται συνηγορεί η πρότασή του προς το Τμήμα Αυτοδιοίκησης να ετοιμάσει μια μελέτη των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εκλογών για την ΤΑ σε συνδυασμό με τις κοινοβουλευτικές εκλογές, όπου «να αποκαλύπτονται πιθανά "μυστικά", όπως για παράδειγμα: "Πού είχαμε πιο θετικά αποτελέσματα στις κοινοβουλευτικές εκλογές, εκεί που κάναμε συνεργασίες με άλλα κόμματα ή εκεί που υποστηρίξαμε αυτόνομα ψηφοδέλτια;"».

Εθεσε ακόμα κι ένα πλαίσιο συσπειρώσεων εξαιρετικά περιορισμένο, και ανώδυνο για το σύστημα, προτείνοντας: «Μπορούμε να εντοπίζουμε δύο-τρία "κύρια σημεία" τοπικού ενδιαφέροντος, να κάνουμε ad hoc συσπειρώσεις, να αναπτύξουμε ταχεία και ευλύγιστη κινηματική δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ