Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Καζάνας
Γιάννης Καζάνας
Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Βασιλείου ΚΑΡΔΑΣΗΣ (Κώστας) γεννήθηκε το 1923 στον Πειραιά. Ηταν μέλος τετραμελούς αντιστασιακής οικογένειας. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το Μάη του 1941 και με την Απελευθέρωση πέρασε στο ΚΚΕ. Τελείωσε νυχτερινό Γυμνάσιο δουλεύοντας και γράφτηκε στη Νομική Σχολή το 1942. Με την αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ πέρασε στην ΕΠΟΝ και με εντολή της σταματάει τις σπουδές του, περνάει στην παρανομία και αναλαμβάνει υπεύθυνος του εκδοτικού και τεχνικού μηχανισμού της Οργάνωσης.

Στις αρχές του 1944 είναι μέλος του προεδρείου και της Γραμματείας της ΕΠΟΝ.

Μετά την Απελευθέρωση τοποθετείται γραμματέας της 6ης Αχτίδας και αργότερα μέλος του Οργανωτικού Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά. Το 1946 είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Πειραιά. Παράνομος, το 1954 δικάζεται σε 5 χρόνια φυλακή.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος εντάσσεται στην ΕΔΑ με ευθύνη τον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο.

Πιάνεται στη δικτατορία των συνταγματαρχών και στέλνεται στα Γιούρα για δυο χρόνια.

Μετά τη μεταπολίτευση δουλεύει για την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων.

Το 1977 εκπροσωπεί τον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο στη διεθνή διάσκεψη των Συνδέσμων Φιλίας στη Μόσχα.

Από το 1990 είναι μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος της ΝΕ Α΄ Πειραιά.

Γάννης Παπαϊωάννου
Γάννης Παπαϊωάννου
Του απονεμήθηκε Μετάλλιο του Οίκου Φιλίας και πολιτιστικών σχέσεων της ΕΣΣΔ με τις χώρες του εξωτερικού. Αναγνωρίστηκε ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και το 1995 αρνήθηκε την πρόσκληση της πρεσβείας του Γιέλτσιν για απονομή Μεταλλίου για τα 50χρονα της νίκης ενάντια στο φασισμό.

Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Πειραιά το 1993 και το 1996.

Εχει τιμηθεί από το Ιδρυμα Βότση για την προσφορά του στον αντιστασιακό Τύπο.

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ γεννήθηκε στους Πύργους Εορδαίας το 1924.

Πέθανε στην Πτολεμαΐδα το 1993.

Ελαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από υπεύθυνες θέσεις κυρίως στην περιοχή Νάουσας.

Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγήθηκε από τις κυβερνήσεις της μισαλλοδοξίας και τους παρακρατικούς τρομοκράτες. Πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια.

Η χούντα των συνταγματαρχών τον έστειλε και πάλι εξορία.

Ηταν από τους πρώτους που βοήθησαν, μετά τη μεταπολίτευση, στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας.

Εως το θάνατό του πρόσφερε τις υπηρεσίες του από διάφορες υπεύθυνες θέσεις, ως στέλεχος στις ΚΟ Κοζάνης και Φλώρινας.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ειρήνη προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Στη μνήμη των αγαπημένων αδελφών μου ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ και των γαμπρών μου ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΖΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στην ΚΟ Ηλιούπολης του ΚΚΕ 200 ευρώ.

Μαρία Αναστασάκου - Μανθά

* * *

Φωτ.

Τον πρωτοπόρο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΖΑΝΑ στέλεχος του ΚΚΕ, πολιτικό πρόσφυγα, συνοδέψαμε στην τελευταία κατοικία συγγενείς και φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΠΕΕΠΠ.

Ο Γιάννης Καζάνας έφυγε από τη ζωή ξαφνικά και αναπάντεχα μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο της Αθήνας, επιστρέφοντας από την Τασκένδη για τον οριστικό επαναπατρισμό του.

Η κηδεία του έγινε στις 31 Μάρτη 2005 στο Νέο Νεκροταφείο στα Ανω Λιόσια. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και τηλεφωνήματα έστειλαν από την Τασκένδη, όπου έζησε περισσότερα από 40 χρόνια και διακρίθηκε στην παραγωγή ως πρωτοπόρος οικοδόμος. Αναδείχτηκε σε στέλεχος της ΚΟ του ΚΚΕ στην Τασκένδη και πρώτος Γραμματέας της από το 1998.

Ο Γιάννης Καζάνας ήταν τίμιος αγωνιστής, αφοσιωμένος στην πάλη για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και καλός οικογενειάρχης. Επιθυμία του ήταν να επιστρέψει με τη σύζυγό του Ραΐσα στην Ελλάδα, για την οποία αγωνίστηκε και να ζήσει σ' αυτήν, με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ο ξαφνικός θάνατός του από ανακοπή καρδιάς ματαίωσε αυτήν την επιθυμία του.

Στη μνήμη του οι συναγωνιστές και σύντροφοί του Βασίλης Κελεπούρης, Γιώργος Σύρος και Γρηγόρης Φώτου προσφέρουν στο ΚΚΕ 35 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας και 15 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ και εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του νεκρού αγωνιστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ