Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Φαρμακερή» αξιολόγηση και των φαρμάκων

Κάλυψη με βάση την αξιολόγηση του κόστους ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Η εισαγωγή της πληροφορικής στα νοσοκομεία συνοδεύτηκε απ' το ξεκοκάλισμα κοινοτικών κονδυλίων, ενώ, με τη γενίκευση της εφαρμογής της, προοιωνίζεται και κέρδη για ορισμένους
Η εισαγωγή της πληροφορικής στα νοσοκομεία συνοδεύτηκε απ' το ξεκοκάλισμα κοινοτικών κονδυλίων, ενώ, με τη γενίκευση της εφαρμογής της, προοιωνίζεται και κέρδη για ορισμένους
Σε ...προεφαρμογή του νομοσχεδίου για την «Ποιότητα και την Ασφάλεια των Υπηρεσιών Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Πληροφοριών Υγείας» προχωρά το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιχείρησης για πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών.

Ετσι, ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, μιλώντας χτες σε συμπόσιο που έγινε στην Κόρινθο για τη φαρμακευτική πολιτική είπε ότι οι «πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού για φαρμακευτική περίθαλψη» θα καλύπτονται «έχοντας αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων ελέγχου του κόστους».

Επίσης, χτες, στη διάρκεια υπογραφής των συμβάσεων για την εισαγωγή πληροφορικής σε πέντε Περιφερειακά Συστήματα Υγείας-Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) αναφέρθηκε ως προτεραιότητα η «μείωση του κόστους παροχής των υπηρεσιών και η ορθολογική κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων». Πρόκειται, δηλαδή, για εξόφθαλμη χρησιμοποίηση της πληροφορικής για περαιτέρω διατίμηση των ιατρικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της γενίκευσης της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη της Ανώνυμης Εταιρίας που θα εισαγάγει την πληροφορική στα νοσοκομεία που προβλέπει το νομοσχέδιο για την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας.

Ο Ν. Κακλαμάνης

Μιλώντας σε συμπόσιο που οργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Κόρινθο, ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, αναφέρθηκε στις «προοπτικές αναμόρφωσης της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα».

Ο Ν. Κακλαμάνης επισήμανε ότι η «ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα του φαρμάκου εξελίσσεται» και στο πλαίσιο αυτό τοποθέτησε τη «νέα και ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτικής φαρμάκου» της κυβέρνησης. Ο υπουργός ενέταξε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον «έντονο προβληματισμό για το ολοένα αυξανόμενο κόστος παροχής υπηρεσιών Υγείας με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στον τομέα του φαρμάκου», για να τονίσει: «Εχοντας αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων ελέγχου του κόστους, δίνουμε έμφαση στην αναζήτηση της αποδοτικότητας της χρήσης των υγειονομικών πόρων μέσω μηχανισμών που θα αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού για φαρμακευτική περίθαλψη, εξορθολογίζοντας με τον τρόπο αυτό τις φαρμακευτικές δαπάνες».

Κορυφαία τομή, κατά τον υπουργό Υγείας, στη νέα πολιτική φαρμάκου αποτελεί η κατάργηση της λίστας φαρμάκων που θα συνοδεύεται από ένα σύστημα αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων απ' τις φαρμακευτικές εταιρίες. Οι αποζημιώσεις αυτές δείχνουν να μένουν μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών καθώς δεν έχει υπάρξει καμιά συμφωνία για τον τρόπο της επιστροφής απ' τις εταιρίες στα Ταμεία.

Ο Ν. Κακλαμάνης υποσχέθηκε νέα κίνητρα στους φαρμακοβιομηχάνους τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη «στήριξη και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων», η οποία θα συμβάλει στην εθνική οικονομία.

Ενεργοποίηση της ΑΕ για την πληροφορική

Χτες η «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» (ΚτΠ ΑΕ)ανακοίνωσε την υπογραφή των συμβάσεων με πέντε ΠεΣΥΠ για την οργάνωση πληροφορικών συστημάτων σε ορισμένα - και όχι σε όλα - νοσοκομεία των πέντε ΠεΣΥΠ.

Η ΚτΠ ΑΕ συστάθηκε το 2001 για την παροχή υποστήριξης των τελικών δικαιούχων του κοινοτικού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας 2000-2006». Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 25 νοσοκομεία απ' τα πέντε ΠεΣΥΠ, τα οποία διαθέτουν το 40% των κλινών και νοσηλεύουν το 70% των ασθενών. Το συνολικό ύψος των συμβάσεων των ΠεΣΥΠ με διάφορες εταιρίες πληροφορικής ανέρχεται σε 11,7 εκατ. ευρώ.

Το σύστημα αυτό αναπτύσσεται παράλληλα με το λεγόμενο σύστημα IASYS, που αφορά σε 18 νοσοκομεία και ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω νοσοκομεία εντάσσονται για το σύστημα πληροφορικής ξανά και ξανά στα κοινοτικά προγράμματα κοντά στα 15 χρόνια. Ωστόσο, όμως, τα προγράμματα ξεκοκαλίζονται από διάφορους επιτήδειους και τα νοσοκομεία μένουν εσαεί χωρίς πληροφορικό σύστημα.

Οι τελευταίοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, όπως περιγράφονται στο τελευταίο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, είναι η σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας Κοινής Ωφέλειας (ΚΕΠΥΣΥ ΑΕ) για τη «διαχείριση των πόρων του Εθνικού Συστήματος Πληροφοριών του Τομέα Υγείας». Η ΚΕΠΥΣΥ ΑΕ θα λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και θα είναι ο υποστηρικτικός φορέας της πληροφορικής στα νοσοκομεία.

Βέβαια, αυτή η υποστήριξη δε θα γίνεται με το αζημίωτο αφού θα της διασφαλίζει και κέρδη, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, τα οποία θα προέλθουν, σύμφωνα με τους εμπνευστές του νομοσχεδίου, απ' τις πληρωμές των νοσοκομείων προς την ΚΕΠΥΣΥ ΑΕ για την πληροφορική και το λογισμικό. Αντί δηλαδή τα νοσοκομεία να πληρώνουν σε ιδιωτικές εταιρίες θα πληρώνουν στην ΚΕΠΥΣΥ ΑΕ.

Ετσι, τα ολοκληρωμένα πληροφορικά συστήματα απ' τη μια μεριά θα διασφαλίζουν κέρδη στην ΚΕΠΥΣΥ ΑΕ και απ' την άλλη η «παραγωγική λειτουργία των συστημάτων αυτών θα συμβάλει δραστικά στον έλεγχο των δαπανών των μονάδων Υγείας και στην ορθολογική χρήση των πόρων των Πε.Σ.Υ.Π., με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παροχής υπηρεσιών και την ορθολογική κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων», όπως επισημάνθηκε χτες στη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ