Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΓΕ
Με επίκεντρο τη μαχητική αντεπίθεση της νέας γυναίκας

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα, στις 5.30 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο, το ένατο τακτικό Συνέδριο της ΟΓΕ, με σύνθημα «Νέα γυναίκα - θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας - γνώρισε την ΟΓΕ - γίνε μέλος της»

Από τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου της ΟΓΕ, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 10 Μάρτη 2001
Από τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου της ΟΓΕ, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 10 Μάρτη 2001
Η ένταξη των γυναικών στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, και ιδιαίτερα των νεαρών, όπως και η ανάγκη συντονισμού με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα το εργατικό, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του 9ου τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) οι οποίες ξεκινούν σήμερα το απόγευμα, στις 5.30 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή.

Το συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκατοντάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα και θα παρακολουθήσουν αντιπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων από άλλες χώρες, έρχεται να αποκρυσταλλώσει συμπεράσματα της εμπειρίας της Ομοσπονδίας. Αλλά και να θέσει στόχους δράσης για το επόμενο διάστημα.

Το κεντρικό σύνθημα αντανακλά την ανάγκη δραστηριοποίησης των νέων γυναικών, την οποία εντοπίζει η ΟΓΕ, ως απάντηση στην ακόμα πιο οξυμένη επίθεση που δέχονται οι νεότερες γενιές. Η κατάργηση της πενταετίας στη συνταξιοδότηση των γυναικών, η εργοδοτική καταδίωξη ακόμα και της μητρότητας, είναι μερικά μόνο δείγματα της οξυμένης αυτής επίθεσης. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως μία στις τέσσερις εργαζόμενες, ηλικίας 15 - 29 χρόνων, είναι άνεργη. Η συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου, η σκανδαλώδης επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε ολοένα και περισσότερους εργασιακούς κλάδους, η καλλιέργεια μιας συνείδησης συναίνεσης και ενσωμάτωσης στην υπάρχουσα κατάσταση, αποδεικνύουν ότι η νέα γυναίκα είναι ακόμα πιο εκτεθειμένη στην απώλεια κατακτήσεων και δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αιματηρούς αγώνες.

Στις εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει από το προηγούμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας, αλλά και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων της χώρας και η ΕΕ επισπεύδουν, αποτυπώνεται καθαρά ότι το κεφάλαιο «αξιοποιεί» τις εργαζόμενες ως Δούρειο Ιππο για την προώθηση των αντιδραστικών μέτρων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, δύο στους τρεις ανέργους είναι γυναίκες. Η έρευνα Εργατικού Δυναμικού για το γ` τρίμηνο του 2004 καταγράφει 15,8% ανεργία στις γυναίκες και 6,1% στους άντρες. Για τον περασμένο Οκτώβρη, το Παρατηρητήριο Απασχόλησης του ΟΑΕΔ καταγράφει πως το 73,09% των μακροχρόνια ανέργων είναι επίσης γυναίκες. Ενώ, μέσα στην τετραετία 1996-2002, το ήδη συντριπτικό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στους μερικώς απασχολούμενους σημείωσε άνοδο τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων (από 64% έφτασε σε 68,2%). Την ίδια στιγμή, μέσα από την ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, βαθαίνει η γυναικεία ανισοτιμία, αφού οι εργαζόμενες υποχρεώνονται να καλύψουν τα κενά που αφήνει πίσω του το κράτος.

Η ΟΓΕ επιδίωξε όλο το προηγούμενο διάστημα να αποτελέσει σημαντική συνιστώσα της λαϊκής αντίστασης απέναντι στον ιμπεριαλισμό, στην αντιλαϊκή πολιτική, στην επιδρομή σε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματικότητα των αγώνων, αποτελεί ο καλύτερος συντονισμός με το εργατικό κίνημα. Η επεξεργασία και διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών από τα ίδια τα σωματεία, αξιοποιώντας μάλιστα νέες πρωτοβουλίες, όπως η συγκρότηση Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, αλλά και η συγκρότηση Επιτροπών Γυναικών, στην οποία προχωρούν μια σειρά ταξικά συνδικάτα. Εξίσου σημαντικό ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού του γυναικείου κινήματος, σε μια εποχή, μάλιστα, που οι ιμπεριαλιστές εντείνουν την επίθεσή τους στα δικαιώματα σε ειρήνη, δημοκρατία, ευημερία κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ