Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Θερίζει ο «λευκός» θάνατος στα κελιά

Και άλλος νεκρός προχτές το βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού. Απλός θεατής το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης...

Στους σκοτεινούς διαδρόμους και τα κελιά θερίζει ο «λευκός» θάνατος

ICON

Στους σκοτεινούς διαδρόμους και τα κελιά θερίζει ο «λευκός» θάνατος
Τουλάχιστον τρεις θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα, τις τελευταίες 10 μέρες, είχαμε δύο θανάτους αλλοδαπών κρατουμένων, εκ των οποίων ένας από αυτοκτονία και ένας από καρδιακό επεισόδιο. Ο λευκός θάνατος θερίζει στα σκοτεινά κελιά του Κορυδαλλού και το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ρόλο θεατή, παρατηρεί την τραγωδία που εξελίσσεται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών βρέθηκε προχτές αργά το βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού ο Κυρ. Ασβεστάς, 25 χρόνων, κρατούμενος. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Κ. Ασβεστάς πριν από τρεις μέρες, την Τρίτη, δικαζόταν για υπόθεσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, γεγονός που θέτει ερωτήματα και για το σύστημα των μεταγωγών των κρατουμένων, καθώς εκφράζονται υπόνοιες, μήπως κατά την επιστροφή του στον Κορυδαλλό μετέφερε και ναρκωτικές ουσίες.

Αλλοι δύο συγκρατούμενοι του Κ. Ασβεστά στον ίδιο θάλαμο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι πλέον δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας. Τους νέους, που φαίνεται ότι έκαναν χρήση ναρκωτικών μέσα σε κελί στην Γ΄ πτέρυγα της δικαστικής φυλακής, βρήκαν αναίσθητους οι φύλακες της βάρδιας και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο των φυλακών.

Αποσιωπεί το πρόβλημα το υπουργείο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας φαίνεται πως ή σκόπιμα αποκρύπτει το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα ή αγνοεί το μέγεθος της κατάστασης. Αλλιώς πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης για το χρονικό διάστημα 1990 - 2002 από τους 376 θανάτους που έχουν γίνει στις φυλακές, μόνο δύο αποδίδει στη χρήση ναρκωτικών! Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το χρονικό διάστημα 1990 - 2002 είχαμε 290 θανάτους από φυσικά αίτια, 72 από αυτοκτονίες, 9 δολοφονίες, δύο από καταδίωξη αστυνομικών, ένα από απόδραση και μόλις δύο από ναρκωτικά.

Οσον αφορά στη βασιμότητα των στοιχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης, αρκεί να αναφέρουμε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λίγες ώρες πριν από την έλευση του 2003, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού είχαμε την τραγωδία με τους θανάτους τριών κρατούμενων γυναικών από υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μήπως, τελικά, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δε γνωρίζει τίποτα για τον «ναρκωτζίρο», ο οποίος μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού ξεπερνά ετησίως το ένα δισεκ. δραχμές, σύμφωνα με έρευνα του 2003;

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης αρκέστηκε χτες να ζητήσει την υπηρεσιακή διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κυρ. Ασβεστά. Επίσης, διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του Κ. Ασβεστά και η τυχόν ύπαρξη πειθαρχικών ευθυνών σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Κι άλλος νεκρός

Ενας άλλος κρατούμενος, ο Σπ. Καφές, 41 χρόνων πέθανε τις τελευταίες μέρες στο Τζάνειο νοσοκομείο από υπερβολική χρήση ναρκωτικών. Ο 41χρονος κρατούμενος πριν 10 περίπου μέρες είχε μεταφερθεί από το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού σε κωματώδη κατάσταση στο Τζάνειο, αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να σώσουν τον κρατούμενο.

Ο μακρύς και μακάβριος κατάλογος των θανάτων από ναρκωτικά στις φυλακές Κορυδαλλού συνεχίζεται με τρίτο θύμα που βρέθηκε πριν ένα μήνα νεκρός στο κελί του. Τη μοιραία δόση των ναρκωτικών είχε δώσει συγκρατούμενός τους στο ίδιο κελί.

Επίσης, πριν από πέντε ημέρες ένας 45χρονος τσιγγάνος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει υπερβολική χρήση αυτοσχέδιου κοκτέιλ, ανακατεύοντας ποσότητα χασίς με τσίπουρο, μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Τέλος, δύο θανάτους νεαρών αλλοδαπών κρατουμένων, τις τελευταίες μέρες, είχαμε στις φυλακές του Αυλώνα. Στις 24 Μάρτη μεταφέρθηκε νεκρός από ανακοπή καρδιάς στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου ο 19χρονος Αλβανός Σάλικο Ισμαήλ. Αλλος ένας αλλοδαπός, ο 19χρονος Κούρδος, ο Αχμέτ Σαΐντ, βρέθηκε κρεμασμένος σε αποθήκη των φυλακών Αυλώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ