Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δέκα μέρες όρθιοι

Με τη χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου Πειραιά, η οποία απέρριψε το αίτημα των δύο πολυεθνικών «AIR LIQUIDE» και «LINDE» να κηρυχτούν οι απεργίες των εργαζομένων στα βιομηχανικά αέρια παράνομες και καταχρηστικές, γράφτηκε - για την ώρα - ο επίλογος του πολυήμερου αγώνα που δόθηκε στο κλάδο.

Οι εργαζόμενοι μετά από δέκα ημέρες απεργίας κατάφεραν αποφασισμένοι και ενωμένοι να σπάσουν την εργοδοτική αδιαλλαξία και να αποσπάσουν υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στο δεκαήμερο αγώνα τους είχαν να αντιμετωπίσουν και την επιχείρηση τρομοκρατίας της εργοδοσίας τις δέκα ημέρες της απεργίας. Με την παρέμβαση της αστυνομίας - που ζήταγε να καταγράψει ονόματα απεργών - και των εισαγγελέων, προσπαθούσε να βγάλει έξω από τα εργοστάσια τα βυτιοφόρα. Ακόμα πιο προκλητικός ήταν ο μηχανισμός που έστησαν οι πολυεθνικές σε συνεργασία με επιχειρήσεις των ΔΕΚΟ αλλά και ιδιώτες που απειλούσαν το σωματείο και το έσυραν στα δικαστήρια.

Στην αίσια έκβαση του αγώνα συνέβαλε η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στο ταξικό τους σωματείο και η καθολική τους συμμετοχή και τις δέκα μέρες στην απεργία. Η ταξική ενότητα που έδειξαν ακόμα και όταν η εργοδοσία δυνάμωσε την αδιαλλαξία και την τρομοκρατία. Αυτός ο ανυποχώρητος αγώνας που έδωσαν μέχρι τέλος έκαμψε την προσπάθεια των πολυεθνικών να ξεμπερδέψουν από την κατάκτηση που λέγεται Συλλογική Σύμβαση.

Εδειξαν όμως ταυτόχρονα το δρόμο και σε άλλους εργαζόμενους καθώς αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Το δρόμο της διεκδίκησης μακριά από λογικές μοιρολατρίας και με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και μόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ