Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ραγδαία επιδείνωση σε παραδοσιακούς κλάδους

Πτώση 1,3% σημείωσε η παραγωγή στα εργοστάσια - σύμφωνα με την ΕΣΥΕ - στο δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη 2005

Πτωτικά κινήθηκε το Φλεβάρη - όπως και το Γενάρη - η παραγωγή στα εργοστάσια και στο σύνολο της βιομηχανίας (μεταποίηση-ορυχεία-ηλεκτρισμός-νερό-αέριο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία (εισαγωγές- εξαγωγές, κλπ.) αλλά και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων (ανεργία, υποαπασχόληση, κλπ.). Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο δίμηνο του 2005 συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2004, ο γενικός δείκτης παραγωγής «ορυχείων, βιομηχανίας, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, νερού» μειώθηκε κατά 1,3%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ραγδαία επιδείνωση συνεχίζουν να καταγράφουν ορισμένοι από τους παραδοσιακούς κλάδους, και συγκεκριμένα η κλωστοϋφαντουργία, είδη ενδυμασίας, δέρμα-υπόδηση, αλλά και άλλοι κλάδοι, όπως μηχανές γραφείου-ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όργανα ακριβείας, κ.ά.

Αναλυτικά, από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι στο δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη 2005 συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2004, η παραγωγή:

  • Στη μεταποιητική βιομηχανία μειώθηκε 1,3%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης καταγράφηκαν στους κλάδους κλωστοϋφαντουργίας (20,6%), ειδών ενδυμασίας (20,5%), δέρματος-υπόδησης (14,5%), μηχανών γραφείου-ηλεκτρονικών υπολογιστών (94,4%), ιατρικών οργάνων -οργάνων ακριβείας (24,8%), μεταφορικών μέσων (10,8%). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι επί συνόλου 23 ταξινομημένων κλάδων οι 15 εμφανίζουν πτώση
  • Ντόπιων διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε 9,9% και των «μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών» κατά 2,7%
  • Κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε 5,4%
  • «Ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου-νερού», αυξήθηκε κατά 1,3%
  • Στα «ορυχεία-μεταλλεία» εμφανίζει μεγάλη μείωση, 7,4%.

Είναι φανερό το γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα του νέου διεθνούς καταμερισμού, της υποκατάστασης εμπορευμάτων που παράγονται στη χώρα από άλλα, εισαγόμενα και επίσης της μεταφοράς δραστηριοτήτων (φασόν) ξένων πολυεθνικών εταιριών σε άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ