Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Απέχουν από τους ελέγχους τροφίμων

Από μία σειρά ελέγχων θα απέχουν οι γεωτεχνικοί μετά τις 16 του Απρίλη. Από την ημέρα αυτή, όπως γνωστοποίησε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), ξεκινάει απεργία - αποχή των γεωτεχνικών, με βασικό αίτημα να μεταφερθεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η απεργία - αποχή των γεωτεχνικών (βασικά των κτηνιάτρων και γεωπόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Περιφερειών) θα αφορά:

Για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης: Αποχή από τον έλεγχο που αφορά την πρώτη μεταποίηση, μεταφορά, διακίνηση, αποθήκευση, εμπορία έως τον τελικό καταναλωτή. Κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, λαϊκές αγορές, αποθήκες κρεάτων, κρεαταγορές, αποθήκες τυροκομικών και άλλων ζωικών προϊόντων. Μη έλεγχος των εισαγόμενων κρεάτων και όλων των ζωικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τεμαχιστήρια, κρεάτων, αλιευμάτων, τυροκομικών προϊόντων κ.λ.π. Αποχή από μεικτά κλιμάκια ελέγχου στην εσωτερική αγορά.

Για τρόφιμα φυτικής προέλευσης: Από ελέγχους επεξεργασμένων - μεταποιημένων προϊόντων φυτικής προέλευσης διακινούμενων στην εσωτερική αγορά και συγκεκριμένα σε σούπερ μάρκετ, αποθήκες, καταστήματα πώλησης κ.λ.π. Αποχή από μεικτά κλιμάκια ελέγχου στην εσωτερική αγορά και από τον έλεγχο φυτικής προέλευσης προϊόντων εισαγόμενα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΠΟΓΕΔΥ επισημαίνει επίσης πως η ανάθεση του σημαντικότερου και μεγαλύτερου όγκου ελέγχων στον ΕΦΕΤ είναι προβληματική για τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και για τη διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή. Τονίζεται επίσης πως ο ΕΦΕΤ τοποθετήθηκε διοικητικά στο υπουργείο Ανάπτυξης, που δεν έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Ομως, αν τελικά ο ΕΦΕΤ περάσει έτσι όπως είναι τώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δε φαίνεται ότι θα αλλάξει και κάτι σε όφελος των καταναλωτών. Απλά θα εξυπηρετούνται πάλι τα «βρώμικα» κερδοσκοπικά συμφέροντα διαφόρων επιχειρηματιών - βιομηχανιών - πολυεθνικών, υπό τη σκέπη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μπορεί να ενοποιηθούν και να ενταθούν κάπως έλεγχοι, αλλά όσο κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος, δε θα εκλείψουν τα διατροφικά σκάνδαλα σε βάρος των καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ