Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μισθοί πείνας και φέτος

Κατάπτυστη η Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας

Οι εργατοπατέρες τα βρήκαν με τους μεγαλοξενοδόχους. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά να διεκδικήσουν το δίκιο τους στο δρόμο
Οι εργατοπατέρες τα βρήκαν με τους μεγαλοξενοδόχους. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά να διεκδικήσουν το δίκιο τους στο δρόμο
Σε μισθούς πείνας, ένταση της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας και σε άθλιες συνθήκες δουλιάς, καταδίκασαν για ακόμα μια χρόνια τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου και οι ξενοδόχοι, με την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2005.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, κατά την πάγια τακτική της, παρέπεμψε τη σύμβαση στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), αλλά τα βρήκε γρήγορα με τους ξενοδόχους και η σύμβαση έκλεισε στη διαδικασία της μεσολάβησης. Το ποσοστό αύξησης που προβλέπεται είναι 2,2% από 1/1/2005 και 3,3% από 1/7/2005. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο βασικός μισθός των εργαζομένων της τρίτης κατηγορίας διαμορφώνεται από 1/1/2005 στα 545 ευρώ καθαρά, ενώ της τέταρτης κατηγορίας στα 521 ευρώ!

Με «μπούσουλα» την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση, που υπέγραψε η Ομοσπονδία, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, στα επιχειρησιακά σωματεία που πλειοψηφούν, προχωρούν στην υπογραφή ανάλογων και ακόμα χειρότερων επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας!

Σε ανάλογες αυξήσεις συμφώνησε η πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων στο «Λίδρα Μάριοτ», καθώς για τους εργαζόμενους προβλέπεται αύξηση της τάξεως του 0,3% πάνω από την κλαδική ΣΣΕ από 1/1/2005 και 0,7% από 1/7/2005. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» υπέγραψε αύξηση 0,7% πάνω από την κλαδική ΣΣΕ που θα χορηγηθεί από 1/1/2005.

Στον αντίποδα, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και στον επισιτισμό - τουρισμό, που διοργανώνουν συλλαλητήριο την Τρίτη, 19 Απρίλη, στις 7 μμ, στην πλ. Κλαυθμώνος, δίνουν αγώνα για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να προβλέπει 1.200 ευρώ βασικό μισθό, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους και την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Εδεσαν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους

Τη βούλα και την υπογραφή της στη νομιμοποίηση και επέκταση της μερικής απασχόλησης και των «εξτρά» (σύμβαση μιας μέρας) για όλες τις ειδικότητες στο Ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ» - όπως προβλέπει η νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ - έβαλε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης του Σωματείου, κερδίζοντας επάξια για ακόμα μια φορά τον τίτλο των εργοδοτικών, μέχρι το μεδούλι, συνδικαλιστών!

Οπως προβλέπεται από την κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων «εξτρά» εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν σε ξενοδοχείο μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο στο τμήμα των δεξιώσεων. Ωστόσο, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές υπέγραψαν ότι «οι απασχολούμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης για εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών (έξτρα σε οποιαδήποτε (!) θέση, διαλείπουσα εργασία κλπ.), δύνανται μέχρι ποσοστού 10% του συνόλου των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης...».

Προστατεύουν τα κέρδη του ξενοδοχείου!

«Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που έχουν και την πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου μας, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών μας, προχώρησαν σε συμφωνία με ό,τι τους πρότεινε η επιχείρηση. Συμφωνία που δε θα πειράζει τα κέρδη και θα ανατρέπει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, τη σταθερή και πλήρη εργασία», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων» στο Ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ».

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στις 19 Απρίλη, αλλά και σε κάθε αγώνα ενάντια στους μισθούς πείνας, ενάντια στις πολιτικές που αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις. Οπως άλλωστε υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η παράταξη, «κέρδη των εργοδοτών και ευημερία των εργαζομένων δεν πάνε μαζί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ