Τετάρτη 13 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πολιτική που δε λύνει τα προβλήματα

Η «κόντρα» που δημιουργήθηκε μεταξύ ΓΓ Αθλητισμού και Ομοσπονδίας Τάε κβο ντο την περασμένη βδομάδα, η οποία παραλίγο να στοιχίσει τη συμμετοχή της χώρας μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μαδρίτης, για μια φορά ακόμα, έφερε στην επιφάνεια τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί από ιδρύσεώς της η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι να προσπαθήσει κανείς να βρει ποιος έχει δίκιο, η ΓΓΑ ή η Ομοσπονδία. Το πρόβλημα ή μάλλον το ατύχημα για τον λεγόμενο υψηλό ή σωματειακό αθλητισμό είναι το γεγονός, ότι, ποτέ η ΓΓΑ δε στάθηκε με αξιοπρέπεια, συνέπεια και αντικειμενικότητα απέναντι στα μεγάλα άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωνιστικός αθλητισμός παρ' όλα τα δισεκατομμύρια που έχει διαχειριστεί από το 1960 μέχρι σήμερα. Και ποια είναι αυτά; 1. Υλικοτεχνική υποδομή 2. Ιατρός και φαρμακευτική περίθαλψη 3. Προπονητές 4. Σωστή, αντικειμενική χρηματοδότηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών 5. Χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων που παράγουν αθλητές και που η ΓΓΑ τα έχει εγκαταλείψει πάνω από 10 χρόνια 6. Συνεργασία υπουργείου Παιδείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα προβλήματα σχολικού και μαζικού αθλητισμού.

Η μόνη αλλαγή που έγινε τα τελευταία χρόνια στο χώρο του υψηλού αθλητισμού ήταν να δημιουργηθεί θέση υπουργού στο υπουργείο Πολιτισμού, με αρμοδιότητα σε θέματα αθλητισμού με την ταυτόχρονη υποβάθμιση της θέσης της ΓΓΑ... Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε ότι, ουδέποτε από το 1960 μέχρι σήμερα κατατέθηκε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα που να αφορά συνολικά όλα τα αθλήματα του αγωνιστικού αθλητισμού. Γι' αυτό και επικρατεί αυτό το «μπάχαλο» σε όλο το χώρο. Γι' αυτό και οι συχνές τριβές μεταξύ Ομοσπονδίας και εκάστοτε αθλητικής ηγεσίας. Και ένα παράδειγμα: Η αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά «τις εγγυήσεις διαφάνειας στον αθλητισμό» έκπληκτη - γιατί άραγε; - ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει καμία προστασία της υγείας των αθλητών, κάτι που το ΚΚΕ δεκαετίες τώρα συνεχώς καταγγέλλει.

Το επιβεβαίωσαν στη Βουλή η Ολυμπιονίκης κ. Μπακογιάννη και οι κ. κ. Γκαγκάτσης πρόεδρος της ΕΠΟ και Θεοδωρακόπουλος πρόεδρος ΠΣΑΤ. Αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αν θέλουν μπορούν να κάνουν μια βόλτα στην επαρχία, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, και να δουν εν έτει 2005 κάτω από ποιες συνθήκες παίζεται το λαϊκότερο άθλημα στη χώρα, όταν μάλιστα πριν μερικούς μήνες διοργανώσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξοδεύοντας ό,τι είχαμε και δεν είχαμε, χωρίς να έχουν το δικαίωμα τα παιδιά μας πρόσβασης στις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτή είναι δυστυχώς η σημερινή και ασφαλώς και η αυριανή κατάσταση του αθλητισμού. Κατάσταση που βέβαια δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν απεμπλακεί ο αθλητισμός από το μεγάλο επιχειρηματικό παζάρι που στήνεται στις πλάτες της νεολαίας και των εργαζομένων.


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ