Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Και ο Σιράκ στη «μάχη του ναι»

Προηγείται το «όχι» στις δημοσκοπήσεις για το «ευρωσύνταγμα», παρά την ευρεία εκστρατεία των υπερασπιστών του

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην πρώτη του «μάχη» για την υπερψήφιση του «ευρωσυντάγματος» επρόκειτο να «ριχτεί» αργά χτες ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια δίωρης διακαναλικής τηλεοπτικής εκπομπής, θα δεχόταν ερωτήσεις από 80 νεαρούς Γάλλους, ηλικίας 18 - 30 ετών στο πλαίσιο συζήτησης για το Ευρωσύνταγμα που θα συντόνιζαν 4 έμπειροι δημοσιογράφοι.

Πριν καν γίνει η τηλεοπτική αυτή συζήτηση, ο Ζακ Σιράκ δεχόταν τα πυρά όσων αντιμάχονται το «ευρωσύνταγμα», οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι επέλεξε να συνομιλήσει με νεαρούς και όχι με έμπειρους δημοσιογράφους, φοβούμενος ότι δεν έχει απαντήσεις στα ερωτήματα και στις ανησυχίες που εκφράζει η γαλλική κοινή γνώμη. Από τα μέσα Μάρτη μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 14 δημοσκοπήσεις. Ολες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων, με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ του 53% - 55% προτίθενται να καταψηφίσουν το Ευρωσύνταγμα.

Δεν κάμφθηκαν οι ανησυχίες

Η γαλλική κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν επιδοθεί, τις τελευταίες βδομάδες, σε εκστρατεία ανατροπής του αρνητικού κλίματος που επικρατεί, χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να πετυχαίνουν το στόχο τους. Η πλειοψηφία της γαλλικής κοινής γνώμης φέρεται να εκτιμά ότι το «ευρωσύνταγμα» ευνοεί υπέρ του δέοντος την ελεύθερη αγορά και πλήττει ανεπανόρθωτα το μοντέλο κοινωνικού κράτους που ισχύει, σήμερα, στη Γαλλία, παρά τις περικοπές στις οποίες έχουν προχωρήσει τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του σοσιαλιστή Ζοσπέν όσο και η τωρινή του Ραφαρέν. Επίσης, ένα μέρος όσων αντιτίθενται στο «ευρωσύνταγμα» υποστηρίζει ότι το πράττει γιατί εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιθανότητες κατάργησης του εθνικού Δικαίου υπέρ του ευρωπαϊκού και εξανεμίζονται οι ελπίδες εισόδου στην ΕΕ της Τουρκίας.

Κατά πολλούς αναλυτές, μεγάλη μερίδα της γαλλικής κοινής γνώμης ψηφίζοντας «όχι» στο δημοψήφισμα της 29ης Μάη θα εκφράσει τη βαθιά δυσαρέσκειά της για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο οποίος περιοδεύει ανά τη χώρα σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα ποσοστά του «ναι», επαναλαμβάνει διαρκώς ότι το δημοψήφισμα αφορά την ΕΕ και όχι την κυβέρνηση.

Στο πλευρό της ηγεσίας των 2 μεγάλων γαλλικών κομμάτων, έσπευσε, χτες, να συνταχθεί και ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ. Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, ο Ντελόρ κινδυνολογεί, υποστηρίζοντας ότι «η επικράτηση του "όχι" θα προκαλέσει σεισμό στη Γαλλία. Θα μειώσει αισθητά την επιρροή της Γαλλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες υιοθέτησής του στο σύνολο της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν παρομοίασε τη Γαλλία μετά το «όχι» με ένα μικρό ποδήλατο έναντι μιας Γαλλίας, μετά από ένα «ναι», που θα μοιάζει, όπως είπε, «με ένα ισχυρότατο αυτοκίνητο». Ο Βιλπέν, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «τίποτε δεν έχει κριθεί, καθώς τα δημοψηφίσματα είθισται να καταλήγουν τις τελευταίες 15 μέρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδιωτικοποιήσεις «α λα Γαλλικά» (2005-10-30 00:00:00.0)
Ζακ Σιράκ (2005-06-05 00:00:00.0)
Βαθαίνει η πολιτική κρίση (2005-06-01 00:00:00.0)
Βροντερό ΟΧΙ (2005-05-31 00:00:00.0)
«Ελεύθερη πτώση» Σιράκ - Ραφαρέν (2005-04-29 00:00:00.0)
Ανησυχεί ο Ντελόρ για το "γαλλογερμανικό άξονα" (1996-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ