Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Στον αγώνα για διεύρυνση των κατακτήσεων

Με κεντρικά αιτήματα την υπογραφή Τοπικής Σύμβασης Εργασίας με κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ, σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό κατεβαίνουν στους δρόμους μεθαύριο, Τρίτη, 19 Απρίλη. Διοργανώνουν από κοινού συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί και 4ωρη στάση εργασίας (6 μ.μ.-10 μ.μ.).

Την κινητοποίηση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία: «Αθενς Πλάζα», «Κάραβελ», «Γκραντ Ριζόρτ Λαγονήσι», «Χόλιντεϊ Ιν», «Ιντερκοντινένταλ», «Μετροπόλιταν», «Νοβοτέλ», «Σαν. Λικαμπέτους», «Τιτάνια», «Μάρε Νόστρουμ» καθώς και οι Σωματειακές Επιτροπές των εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Αθένιαν Ιν» και «Λίδρα Μάριοτ».

Οι μεγαλοξενοδόχοι...

Η ασυδοσία και αδιαλλαξία των ξενοδόχων, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, που επεκτείνονται μέσα στους χώρους δουλιάς με γοργούς ρυθμούς, οι μισθοί πείνας, έχουν μετατρέψει τα ξενοδοχεία σε εργασιακά «γκέτο» για τους εργαζόμενους. Η εργασιακή σκλαβιά που επιβάλλουν οι ξενοδόχοι τροφοδοτείται και ενισχύεται από την πολιτική της κυβέρνησης, που στο όνομα δήθεν της «ανάπτυξης»... του Τουρισμού, δίνει απλόχερα πακτωλούς χρημάτων και προνόμια στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά τη μόνιμη «κλάψα» των ξενοδόχων, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, που έδωσε στη δημοσιότητα το περασμένο καλοκαίρι, το τσάμπα χρήμα, δηλαδή το χρήμα εργαζόμενων, που δόθηκε σε μια μικρή μερίδα ξενοδόχων της Αττικής, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, αγγίζει τα 84.000.500 ευρώ! Συνολικά, σε μια χούφτα ξενοδόχους σ' όλη τη χώρα δόθηκαν 275.000.781 ευρώ. Επιπλέον, οι 100 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες την τελευταία 3ετία αύξησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά 30%, τον κύκλο εργασιών τους κατά 10% και συνολικά τα κέρδη που αποκόμισαν ήταν 140.000.000 ευρώ!

...και οι συνέταιροι

Αξιος υπερασπιστής των κερδών των ξενοδόχων εμφανίζεται η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, η οποία όχι μόνο δε στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων που αναπτύσσονται τα τελευταία δυο χρόνια, αλλά αντίθετα προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να τους υπονομεύσει.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό - τουρισμό διεκδικούν την υπογραφή Τοπικής Σύμβασης με μισθούς που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, η πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις εργοδοτικές απαιτήσεις πλειοψηφία της Ομοσπονδίας καταδίκασε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε μισθούς πείνας για ακόμα μια χρονιά! Συγκεκριμένα, λίγες μέρες πριν η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας συμφώνησε με τους ξενοδόχους στη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση και μάλιστα οι δυο πλευρές τα βρήκαν γρήγορα, αφού οι υπογραφές τους έπεσαν στη διαδικασία της Μεσολάβησης, μια και η σύμβαση, κατά την πάγια τακτική της Ομοσπονδίας, είχε πάει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Να πάρουν απάντηση!

Τα ταξικά σωματεία στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό καλούν τους εργαζόμενους στον αγώνα για να δοθεί μαζική, μαχητική απάντηση «στους εργοδότες, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση της ΝΔ που τους στηρίζει. Στο ΠΑΣΟΚ που τους λέει ότι αυτό θα τους δώσει περισσότερα. Στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη στις ανατροπές όλων των δικαιωμάτων μας».

«Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να δυναμώσουμε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τη μόνη δύναμη αντίστασης, διεκδίκησης, προοπτικής για την εργατική τάξη», καταλήγουν τα δυο σωματεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ