Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Προϊόν πιέσεων των ΗΠΑ» η απόφαση καταδίκης

ΓΕΝΕΥΗ-ΜΙΝΣΚ.--

Απόφαση «καταδίκης» και της Λευκορωσίας πέρασε στην 61η Σύνοδο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προχτές, Πέμπτη, με 23 χώρες να την υπερψηφίζουν, 16 να την καταψηφίζουν και 14 να απέχουν. Η απόφαση εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη χώρα και υιοθετεί κατηγορίες εναντίον αξιωματούχων της Λευκορωσίας που φέρει να ενέχονται σε «εξαφανίσεις ή και εξωδικαστικές εκτελέσεις τριών αντιπάλων των αρχών το 1999 και ενός δημοσιογράφου το 2000», «τη συνεχιζόμενη συγκάλυψη» των υποθέσεων, τη «μη τήρηση» των διεθνών προτύπων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2004, και πάει λέγοντας. Μεταξύ άλλων, αποδίδει στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας «ελλιπή» δράση για «την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σάρκας».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε: «Δεν αναγνωρίζουμε ούτε το πνεύμα ούτε τη μορφή αυτής της απόφασης... Δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα έγγραφο που θα στοιβαχτεί στα αρχεία της γραμματείας του ΟΗΕ...».

Στην ονομαστική ψηφοφορία, την απόφαση υπερψήφισαν η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Γκαμπόν, η Γουατεμάλα, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Παραγουάη, το Περού, η Ρουμανία και η Σρι Λάνκα.

Εναντίον ψήφισαν η Αρμενία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ερυθραία, η Ζιμπάμπουε, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, η Κένια, το Κογκό, η Κούβα, η Μαλαισία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, το Σουδάν και η Σουαζιλάνδη. Απείχαν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Γουινέα, ο Ισημερινός, το Κατάρ, η Μαυριτανία, το Μπουτάν, το Νεπάλ, η Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Ονδούρα, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και το Τόγκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ