Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Κλάους Στορ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο επικεφαλής του τμήματος ιολόγων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Κλάους Στορ, προειδοποιούσε άοκνα τα τελευταία χρόνια για τους κινδύνους μιας πανδημίας γρίπης με εκατομμύρια νεκρούς σ' όλο τον κόσμο. «Το θέμα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε» κήρυττε με αφορμή τον πανικό που είχε προκαλέσει η επιδημία του SARS στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Ολες οι χώρες», επέμενε, «πρέπει να αποθηκεύσουν αντιγριπικά φάρμακα και εμβόλια», ομολογώντας εντούτοις πως η «προετοιμασία» είναι υπόθεση ακριβή. Τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι προϊόντα μιας χούφτας πολυεθνικών του φαρμάκου. Κοστίζουν και ως εκ τούτου μόνον οι ανεπτυγμένες χώρες σε Δύση και Ανατολή μπορούν να τα προμηθευτούν...

Σε ένα βαθμό είχε δίκαιο. Ομως, την περασμένη βδομάδα ήρθε στη δύσκολη θέση να ανακοινώσει πως η αμερικανική εταιρία «Meridian Bioscience» είχε πουλήσει σε 5.000 βιολογικά εργαστήρια 18 χωρών, χιλιάδες διαγνωστικά σύνεργα και φιαλίδια με τον ιό Η2Ν2 που το 1957 είχε προκαλέσει πανδημία γρίπης με 4.000.000 νεκρούς. «Ανεξήγητο» το γιατί, η «Meridian» συμπεριέλαβε «κατά λάθος» στα διαγνωστικά της σύνεργα δείγματα ενός ιού που (κατά τις αρχές των ΗΠΑ) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βιοτρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Δρ. Στορ έσπευσε βέβαια να καθησυχάσει ανακοινώνοντας προχτές την καταστροφή «των περισσότερων» μολυσμένων διαγνωστικών εργαλείων. Φρόντισε, για καλό - κακό, να συμπληρώσει τις «ανακοινώσεις» του με διάφορα «ήξεις, αφήξεις». Δίχως λέξη για τις ευθύνες της αμερικανικής εταιρίας ή των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ που υποτίθεται πως είναι «πανέτοιμες» να αντιμετωπίσουν κάθε... (βιο)τρομοκρατική απειλή!


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ