Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ευχές για «νέο κλίμα»
  • Η νίκη Ταλάτ στις εκλογές στα Κατεχόμενα θα δημιουργήσει νέα κινητικότητα στο Κυπριακό
  • Νέες προοπτικές βλέπουν οι πολιτικές δυνάμεις στη Λευκωσία

Ο πρώην και ο νυν...

Associated Press

Ο πρώην και ο νυν...
«Θετικές» θεωρούν τις πρώτες δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά την εκλογή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της κυπριακής Δημοκρατίας και εκτιμούν ότι δημιουργούνται κάποιες προοπτικές για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα μέσα από την κυριακάτικη ψηφοφορία να δημιουργηθεί νέο κλίμα, που θα βοηθήσει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για έναρξη νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε, δε, ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος. Ο Τ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αποχώρηση του Ραούφ Ντενκτάς, ωστόσο σημείωσε ότι όποιος και αν είναι στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων η Αγκυρα είναι εκείνη που καθορίζει την πολιτική στα Κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, είπε πως «διανοίγονται κάποιες προοπτικές» και ότι «τα νέα δεδομένα θα αξιολογηθούν επισταμένα από την κυβέρνηση». Ως προς ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ, ο εκπρόσωπος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία πραγμάτων και πως οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το ΑΚΕΛ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε αναμενόμενες τις δηλώσεις Ταλάτ και πρόσθεσε ότι «εκείνο, που έχει σημασία, είναι να υπάρξει μια τέτοια στάση από πλευράς της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στο σύνολό της, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, οι οποίες να μας επιτρέψουν να φθάσουμε σε λύση στο Κυπριακό». Επιπλέον, ο Α. Κυπριανού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι απομακρύνθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε πως «χρειάζεται να δούμε στην πράξη πώς θα συμπεριφερθεί ο Μ. Ταλάτ». Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Μ. Ταλάτ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτή μπορεί να γίνει κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις, «δηλαδή να βρίσκεται κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να είναι ουσιαστική και να στοχεύει στην εξεύρεση λύσης και όχι για σκοπούς εντυπώσεων».

Το ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία, για να συναντηθεί, έστω και άτυπα, με τον Μ. Ταλάτ, ενώ είπε ότι οι δηλώσεις ήταν πολύ ενθαρρυντικές και «στέλνουν ένα μήνυμα, που πρέπει να το δοκιμάσουμε». Επιπλέον, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι με την εκλογή του Ταλάτ ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας τερματίστηκε μια περίοδος αδιαλλαξίας με την απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς.

Επιφυλάξεις

Επιφυλακτική στάση τηρεί η ΕΔΕΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι «η αναμενόμενη επικράτηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν πρέπει να δημιουργεί ψευδαισθήσεις για ουσιαστικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική». Ο Γ. Ομήρου χαρακτηρίζει θετική την απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς και κάλεσε τον Ταλάτ να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, καθώς και να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της Τουρκίας.

Η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την εκλογή του Μ. Ταλάτ ως «επιβεβαίωση της μεγάλης επιθυμίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας για επανένωση και πλήρη ενσωμάτωση στην ΕΕ». Σε ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «αναμένεται πως αυτό το αποτέλεσμα θα δημιουργήσει ευοίωνες συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού». Στο σημείο αυτό τονίζεται, μάλιστα, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει ενεργά όλες τις προσπάθειες για επίτευξη του στόχου αυτού και να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα αναλάβει την «προεδρία» στα Κατεχόμενα στις 24 Απρίλη, καθώς η θητεία του Ραούφ Ντενκτάς λήγει στις 23 Απρίλη, όπως ανακοίνωσε η «ανώτατη επιτροπή εκλογών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ