Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
«Συμβιβασμός» δηλώνει ο Κ. Καραμανλής

Τη βούληση της κυβέρνησης «να τα βρει» με την Κομισιόν για το θέμα του «βασικού μετόχου» εξέφρασε ανοιχτά ο Κ. Καραμανλής, αναγνωρίζοντας έμμεσα πλην σαφώς την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του ελληνικού Συντάγματος.

Την πρόθεσή του την εξέφρασε ο πρωθυπουργός ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν, προσδίδοντας έτσι ένα συμβολικό χαρακτήρα στην «άτακτη υποχώρηση» της κυβέρνησης.

Παραδεχόμενος ότι συζήτησε το θέμα στη χτεσινή συνάντησή του με τον Μ. Μπαρόζο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής άφησε σαφώς να φανεί προς τα πού κινείται η κυβέρνηση: «Εμείς αναζητούμε τον κοινό εκείνο τόπο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ ελληνικού και ευρωπαϊκού Δικαίου και, βέβαια, ταυτόχρονα, να υπηρετείται ο μεγάλος στόχος της διαφάνειας», είπε, καθιστώντας σαφές ότι πρώτο ζητούμενο είναι ο συμβιβασμός.

Από την πλευρά του ο Μ. Μπαρόζο, παρόλο που επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα σε νομικό, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται «να κάνει πίσω» και προσδοκά από την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει, επισείοντας την απειλή της παραπομπής στο ευρωδικαστήριο. «Η πρώτη αξιολόγηση, που έγινε από τις νομικές υπηρεσίες μας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική νομοθεσία, όπως έχει αυτή τη στιγμή, δε συμβιβάζεται απόλυτα με το κοινοτικό δίκαιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Γι' αυτό, ετοιμάζουμε μια απάντηση στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα λέμε ποιες είναι οι νομικές αντιρρήσεις για την ελληνική νομοθεσία». Καταλήγοντας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το πρόβλημα θα λυθεί και ότι δε θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ