Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
OTE
Στο τελευταίο στάδιο ξεπουλήματος...

Ανακοίνωση της ΕΣΚ - ΟΤΕ - κάλεσμα στους εργαζόμενους να  ακολουθήσουν το δρόμο της  συσπείρωσης, κόντρα στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης

Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, οι δηλώσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου Ν. Μανασή, στην επιτροπή της Βουλής την προηγούμενη βδομάδα. Η παράταξη της ΕΣΚ-ΟΤΕ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του Ν. Μανασή σηματοδοτούν την είσοδο του ΟΤΕ στο τελευταίο στάδιο ξεπουλήματος, ενώ το μεγαλύτερο σωματείο του χώρου, η ΠΕΤ - ΟΤΕ, κάνει λόγο για «ερωτηματικά και αγωνία» που δημιουργούν οι δηλώσεις του για παραπέρα ιδιωτικοποίηση και απολύσεις.

«Για μια ακόμη φορά - σημειώνει η ΕΣΚ-ΟΤΕ - η κυβέρνηση αλλάζει τη διοίκηση του ΟΤΕ. Πέντε αλλαγές διοίκησης σε τρία χρόνια από τους "εκσυγχρονιστές"! Ολοι πρωθυπουργικοί φίλοι και στενοί συνεργάτες. Τι συμβαίνει; Ολο αποτυχημένους επιλέγει ο πρωθυπουργός και αναγκάζεται να τους αλλάζει με παχυλές αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα χρήματα του ελληνικού λαού; Ασφαλώς, όχι. Από τον κ. Λάμπρου, τον Χρυσολούρη μέχρι τον Συμεωνίδη, όλοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο ξεπούλημα του ΟΤΕ, την παράδοση του τηλεπικοινωνιακού έργου στους ιδιώτες, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τη διείσδυση στις βαλκανικές χώρες και στην περιοχή του Καυκάσου, με χρήματα του ελληνικού λαού για λογαριασμό τρίτων. Ολοι έκαναν αυτό που ανέλαβαν να κάνουν. Οι αλλαγές αυτές - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - επιβάλλονται και υπαγορεύονται κάθε φορά όχι μόνο από τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες στο μοίρασμα της εξουσίας, αλλά κύρια από τους πολιτικούς σχεδιασμούς, τις προμήθειες και τα οικονομικά συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Τώρα,υπογραμμίζει η ΕΣΚ - ΟΤΕ, που η ιδιωτικοποίηση, η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και η διείσδυση προχώρησαν, τώρα αναζητείται στρατηγικός σύμμαχος ή εταίρος. Δηλαδή ένας όμιλος μεγαλοκαρχαριών - ντόπιων ή ξένων δεν έχει και τόση σημασία - για να του παραδοθεί ο πολυεθνικός πια ΟΤΕ, μαζί με τις θυγατρικές του.

Πρόκειται προφανώς - τονίζει η ΕΣΚ-ΟΤΕ - για την τελική φάση του ξεπουλήματος που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η νέα διοίκηση, υπό τον κύριο Μανασή. Οι δηλώσεις του στην επιτροπή της Βουλής, για πώληση του ΟΤΕ χωρίς όρια και μείωση των εργαζομένων στο μισό, με κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας, αποκάλυψαν με τον πιο ωμό τρόπο, την κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος που αναλαμβάνει να υλοποιήσει. Τα τηλεφωνικά τέλη, που ουσιαστικά πενταπλασιάστηκαν από το 1993 μέχρι σήμερα, θα δεκαπλασιαστούν πιθανόν τα αμέσως επόμενα χρόνια, γιατί πρέπει να θησαυρίζει ο "στρατηγικός σύμμαχος".

Διατυπώνοντας μια σειρά από καίριες ερωτήσεις, δείχνει και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ από δω και πέρα:

  • Οι συνδρομητές του ΟΤΕ, τι έχουν να κερδίσουν από αυτή την "ευρωπαϊκή διαρθρωτική αλλαγή";
  • Αλλά και οι εργαζόμενοι τι κέρδισαν ή τι θα κερδίσουν;

Σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, τονίζει η ΕΣΚ - OTE, δε χωράνε δικαιώματα και κατακτήσεις, συλλογικές συμβάσεις, ωράρια, σταθερή απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση. Η πείρα από τα "έργα και ημέρες" των στρατηγικών επενδυτών σε άλλες επιχειρήσεις - στην Ελλάδα και Ευρώπη - αυτό διδάσκει. Αυτό δήλωσε ωμά και ο κύριος Μανασής. Τι έχει να πει τώρα η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ - ΟΤΕ; Ποια ανάπτυξη του ΟΤΕ υπερασπίζεται και σε όφελος τίνος; Και ποια είναι η πολιτική που την υπονομεύει; Μήπως η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακήρα του, που απαιτούν οι εργαζόμενοι ήτο πλήρες ξεπούλημα που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της διοίκησης Μανασή;».

Τέλος, όσον αφορά τη διέξοδο από αυτήν την κατάσταση, η ΕΣΚ - ΟΤΕ επισημαίνει ότι «υπάρχει και ο άλλος δρόμος, ο δρόμος της αντίστασης, της συσπείρωσης των εργαζομένων, σε ένα πανίσχυρο λαϊκό μέτωπο, μέσα και έξω από τα συνδικάτα, κόντρα στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Δύσκολος δρόμος. Μονόδρομος όμως για τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ