Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Προσφυγή στο ΣτΕ από παλιούς απόφοιτους

Από το «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα περάσει και ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς 301 απόφοιτοι λυκείων, που δίνουν εξετάσεις με το παλιό σύστημα, προσέφυγαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Παιδείας με την οποία καθορίζεται το ποσοστό εισαγωγής τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 2817/2000), οι απόφοιτοι λυκείων που αποφοίτησαν πριν από το 2000 θα μπαίνουν στα ΑΕΙ σε ποσοστό που θα καθορίζει ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Για τη φετινή χρονιά η απόφαση του υπουργού Παιδείας προβλέπει να εισαχθούν 22.000 επί συνόλου 85.000 αποφοίτων, δηλαδή ποσοστό 26%.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο νόμος 2817/2000 είναι αντίθετος με τις συνταγματικές επιταγές για ισότιμη συμμετοχή και ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, αναφέρουν ότι και αν ακόμη ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, θα έπρεπε να παραχωρηθούν στους απόφοιτους της «παλαιάς φουρνιάς» 38.250 θέσεις, δηλαδή ποσοστό 45%.

Τέλος, ισχυρίζονται ότι παραβιάστηκε και η συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη, επειδή η νομοθετική μεταβολή έγινε αιφνιδίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ