Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιδιώτες και «εθελοντές» στα μουσεία

Παραδέχτηκε το στόχο για εμπορευματοποίηση των μουσείων η ηγεσία του ΥΠΠΟ σε συνάντησή της με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του υπουργείου

Ιδιώτες και «εθελοντές» θα διαχειρίζονται τα κειμήλια των μουσείων μας, όπως, λ.χ., τα γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Eurokinissi

Ιδιώτες και «εθελοντές» θα διαχειρίζονται τα κειμήλια των μουσείων μας, όπως, λ.χ., τα γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για το νέο οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού δίνει τη δυνατότητα ανάθεσης των μεγάλων μουσείων μας σε ιδιώτες και «εθελοντές» παραδέχτηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, στους συνδικαλιστές των εργαζομένων στο υπουργείο, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των τελευταίων.

Η παραδοχή αυτή προέκυψε σε συναντήσεις του υφυπουργού με τα προεδρεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΠΟ (ΠΟΣΥΠΠΟ) και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), προχτές, Δευτέρα, για το νομοσχέδιο του οργανισμού. Και με τις συναντήσεις αυτές προέκυψε, σύμφωνα με την ανακοίνωση των παραπάνω φορέων, «η πλήρης διαφωνία των θεσμικών οργάνων των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά στη συρρίκνωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων, στην υλοποίηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Πολιτισμού και στη μετατροπή των μεγάλων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ρυθμίσεις που εγκυμονούν κινδύνους για την προστασία των μνημείων της χώρας μας».

Οι φορείς σημειώνουν ότι ο υφυπουργός «υπεραμύνθηκε των διατάξεων» του νομοσχεδίου και «αποδέχτηκε το γεγονός» της δυνατότητας που θα δίνεται στους ιδιώτες και στους «εθελοντές» να διαχειρίζονται δραστηριότητες των μουσείων. Εκτός των άλλων οι φορείς εκτιμούν ότι με αυτό επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους και για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο ΥΠΠΟ. Τέλος, κάλεσαν τον υφυπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο και «να τεθούν σε νέα βάση συζήτησης οι ανάγκες του υπουργείου».

Ανακοίνωση για τη συνάντηση εξέδωσε και το υπουργείο, στην οποία επιβεβαιώνεται η πρόθεση να παραδοθούν τα μουσεία στους ιδιώτες («θα αποκτήσουν επιπλέον ευελιξία και αυτονομία, ενώ θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν επιπλέον χρηματοδότηση μέσω χορηγιών»), ενώ την εμβάθυνση της υποβάθμισης του ΥΠΠΟ σε απλώς «επιτελικό ρόλο» ο υφυπουργός τη χαρακτήρισε ότι θα «λειτουργεί ανασταλτικά στην ύπαρξη παραφυάδων στις παρυφές του ΥΠΠΟ, οι οποίες εξυπηρετούσαν επί σειρά ετών συντεχνιακά και πελατειακά συμφέροντα». Προσπαθώντας έτσι να αποκρύψει τη βαθιά ταξική φύση του νομοσχεδίου με το οποίο το κεφάλαιο θα εισβάλει χωρίς κανένα εμπόδιο πλέον στην πολιτιστική κληρονομιά.

Κατά το ΥΠΠΟ, με το νομοσχέδιο συμφωνεί ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του ΥΠΠΟ, ο οποίος μάλιστα προτείνει να ενταχθούν στην «ενοποίηση» των Εφορειών Αρχαιοτήτων και τα νεότερα μνημεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ, Γιάννης Τσακοπιάκος, «ανέφερε ότι δε διαφωνεί με τη φιλοσοφία και τους στόχους του νέου οργανισμού, αλλά επισήμανε ότι η φιλοσοφία αυτή δεν εκφράζεται στο σχέδιο νόμου». Επίσης, ότι υπάρχει έγγραφο του ΔΣ της ΠΟΣΥΠΠΟ από τον περσινό Απρίλη που «ζητούσε την αλλαγή του οργανισμού και τη δημιουργία ενιαίας διεύθυνσης (Εφορείας Αρχαιοτήτων) ανά νομό), γεγονός που φέρεται να παραδέχτηκε η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΥΠΠΟ λέγοντας όμως ότι διαφωνεί με τον «τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ