Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Με ... ξύλινα σπαθιά στη «μάχη» των πυρκαγιών

Με ...υπερεργασία του προσωπικού και σμίκρυνση του χρόνου της αντιπυρικής περιόδου θα αντιμετωπίσει και φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα τις δασικές πυρκαγιές. Η υπάρχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει στους πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ταυτόχρονα δυο μεγάλα συμβάντα, όπως τονίστηκε χτες σε σύσκεψη στο Κέντρο της Πυροσβεστικής

Eurokinissi

Οι οργανικές ελλείψεις, η υπερεργασία του προσωπικού και η σμίκρυνση του χρόνου της αντιπυρικής περιόδου είναι τα «όπλα» με τα οποία έχει εφοδιάσει φέτος η κυβέρνηση τους πυροσβέστες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στη χτεσινή σύσκεψη των φορέων της πολιτείας, που είχε αντικείμενο την οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου, συζητήθηκαν ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, τα νέα μέσα και οι στρατηγικές που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Ομως, και τα φετινά σχέδια θα υλοποιηθούν χάρη στην απλήρωτη εργασία των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, η οποία χαρακτηρίστηκε «επιβεβλημένη».

Οπως υπογράμμισε στην εισήγησή του ο α΄ υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Α. Κόης, «βασιζόμαστε στην εθελοντική υπερεργασία των συναδέλφων. Αυτό το ζητάμε εδώ και πέντε χρόνια. Το προσωπικό έχει κουραστεί, αλλά η υλοποίηση του σχεδιασμού θα στηριχτεί στην εθελοντική πρόσθετη υπηρεσία». Οι πυροσβέστες μετρούν 59.943 μέρες οφειλόμενων αδειών και 113.979 μέρες οφειλόμενων ρεπό την τελευταία πενταετία. Παρ' όλα αυτά ο Α. Κόης ανέφερε ότι η εθελοντική υπερεργασία «είναι επιβεβλημένη για να έχουμε θετικά αποτελέσματα, κι εμείς, ως αξιωματικοί, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα». Πρόσθεσε δε πως η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ταυτόχρονα δύο μεγάλα συμβάντα, δασικά ή αστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως το οργανόγραμμα της Πυροσβεστικής προβλέπει 13.000 πυροσβέστες και σήμερα υπηρετούν 10.000. Για όλα αυτά δέχτηκαν μόνο τα ...συγχαρητήρια και της σημερινής κυβέρνησης από τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Χ. Μαρκογιαννάκη.

Το δεύτερο ...«όπλο» της κυβέρνησης απέναντι στις δασικές πυρκαγιές θα είναι η μείωση του χρόνου της αντιπυρικής περιόδου. Η έναρξή της, αντί της 1ης του Μάη, προσδιορίστηκε για την 1η του Ιούνη, αφού, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, τα κονδύλια που διατίθενται για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών αρκούν για 4,5 μήνες.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Χ. Σμέτης, επισήμανε ότι η προκαταστολή «δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη στο επίπεδο που όλοι θα επιθυμούσαμε». Στην τελευταία περιλαμβάνονται η ολοκληρωμένη ή πολυδιάστατη διαχείριση του δασικού χώρου, οι αντιπυρικές δομές και τα έργα, το δίκτυο υδροληψίας, η αποκατάσταση του οικοσυστήματος, το δασικό οδικό δίκτυο.

Στη σύσκεψη τονίστηκε πως το τελευταίο αποτελεί σημαντική παράμετρο για την προσβασιμότητα των πυροσβεστικών οχημάτων. Ομως, με την απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας που εκτελούσε αυτά τα έργα και τη μείωση των κονδυλίων, τα τελευταία χρόνια, ελάχιστο τμήμα από τα 50.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων συντηρείται. Οι εργασίες των προκατασταλτικών μέτρων πρέπει να ολοκληρώνονται πριν το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη δασική βιβλιογραφία, αν το έργο της πρόληψης και της προκαταστολής δεν είναι αυτό που πρέπει, τότε το έργο της καταστολής κοστίζει περισσότερο. Για παράδειγμα, αν δε δαπανηθεί ένα ευρώ σε αυτό το στάδιο, τότε θα ξοδευτούν 2,5 ευρώ στο έργο της καταστολής.

Η υποβάθμιση της προκαταστολής αποτέλεσε πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζεται από τη ΝΔ. Με την ενίσχυση της καταστολής ενισχύθηκε ο τομέας των εναέριων μέσων. Οπως εκτιμά αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ο παράγοντας αυτός έχει ανεβάσει το κόστος της δασοπυρόσβεσης. Φέτος θα διατεθούν 12 νοικιασμένα ελικόπτερα, 22 αεροπλάνα, 19 ψεκαστικά αεροπλάνα, όπως και τα πέντε ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. Εξάλλου, τους 10.000 μόνιμους πυροσβέστες θα ενισχύσουν στο έργο τους 5.500 εποχικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ