Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο

Καρατόμηση πάνω από 10% στα κονδύλια για ασφάλιση και περίθαλψη

Χέρι - χέρι με την αύξηση της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, πηγαίνει το ψαλίδισμα ακόμη και εγκεκριμένων πιστώσεων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης του 2005, κάνουν ολοφάνερη την πολιτική λιτότητας ακόμα και για τα κονδύλια που στα λόγια θεωρούνται «υψηλής προτεραιότητας», όπως για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη. Η πολιτική χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο αρχίζει ήδη να αποδίδει καρπούς σε όφελος των προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά αυξάνει η φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και αυτό παρά το γεγονός ότι στα εν λόγω στοιχεία του α΄ τριμήνου δεν περιλαμβάνονται οι αυξήσεις του ΦΠΑ που μπήκαν σε εφαρμογή από την 1η Απρίλη. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η μείωση των ελλειμμάτων που συντελείται αποκλειστικά στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, στο τρίμηνο Γενάρη-Μάρτη του 2005, εμφανίζει και τα παρακάτω:

  • Δαπάνες: Διαμορφώνονται σε 11,1 δισ. ευρώ (11,73 δισ. το 2004) είναι δηλαδή μειωμένες σε ποσοστό 5%. Χαρακτηριστική είναι η μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,6% που έπεσαν στα 8,76 δισ. ευρώ (από 8,9 δισ. πέρσι). Στο γεγονός αυτό οδήγησε η καρατόμηση των κονδυλίων στην ασφάλιση και περίθαλψη, που όπως ομολογείται επίσημα μειώθηκε κατά 10,3% σε σύγκριση με το 2004. Οι αποδόσεις πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώθηκαν 8% και οι δαπάνες καταναλωτικού χαρακτήρα κατά 29,9%. Η μείωση κατά 15,7% που εμφανίζει η δαπάνη για τόκους είναι συγκυριακή και οφείλεται στις διαφορετικές ημερομηνίες πληρωμής τόκων σε σχέση με το 2004.
  • Εσοδα: Εφτασαν στα 8,67 δισ. ευρώ (από 8,29 δισ. πέρσι) αυξήθηκαν δηλαδή κατά 4,5%. Τους επόμενους μήνες με την εισαγωγή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και άλλων ειδικών φόρων, η φοροαφαίμαξη παίρνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
  • ΠΔΕ: Μειωμένα κατά 22,7% είναι φέτος τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κυρίως λόγω της μείωσης των εισροών από την ΕΕ, ενώ μείωση 56,7% εμφανίζει και το σκέλος των δαπανών.

Τέλος το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο α΄ τρίμηνο διαμορφώνεται στα 2,44 δισ. ευρώ (από 4,14 δισ. πέρσι) με μείωση 41%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ