Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
Δεν πάει άλλο μ' αυτή την πολιτική

Σε αγωνιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην Κομοτηνή, οι καπνοπαραγωγοί διεκδίκησαν έγκαιρη διάθεση της παραγωγής καπνού με τιμές και επιδοτήσεις που να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση

Οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Ροδόπης, σε μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ μαζί με 13 συνεταιρισμούς του νομού και πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην Κομοτηνή, καταδίκασαν την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται ως αποτέλεσμα της συμμόρφωσης των κυβερνήσεων στους κανονισμούς της ΕΕ, πολιτική που έχει οδηγήσει 8.000 αγροτικές οικογένειες της περιοχής σε απόγνωση. Κατήγγειλαν ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών φέτος αναμένεται να χειροτερέψει δραματικά, καθώς καπνοβιομήχανοι και καπνέμποροι προσφέρουν τιμές για τα προϊόντα τους ακόμη και τριάντα τοις εκατό πιο κάτω από τις περσινές. Χτες μάλιστα έγινε γνωστό ότι οι μεταποιητές σε πολλά χωριά του νομού αγόρασαν τον καπνό ποικιλίας «Μπασμά» 1,5 και 2 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι έδιναν 3,8 ευρώ.

Οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν έγκαιρη διάθεση της παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για την αξιοπρεπή διαβίωση των παραγωγών, περιορισμό της ασυδοσίας των καπνοβιομηχάνων και καπνέμπορων, κατάργηση των ποσοστώσεων και των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ κ.ά.

Οπως τόνισε ο κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης Τάσος Χαρτοματζίδης, αγροτοσυνδικαλιστής και στέλεχος της ΠΑΣΥ, οι καπνέμποροι και οι καπνοβιομήχανοι, αξιοποιώντας τους κανονισμούς της ΕΕ εκμεταλλεύονται τον κόπο και τον ιδρώτα των μικρομεσαίων αγροτών, δίνοντάς τους εξευτελιστικές τιμές. Καθυστέρησαν σκόπιμα να ξεκινήσουν την παραλαβή, ώστε στα στενά χρονικά περιθώρια που ισχύουν εξαιτίας των κοινοτικών κανονισμών να μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα, οι μεταποιητές ακολούθησαν και φέτος - όπως και πέρσι - μια «μεθοδευμένη» καθυστέρηση στην υποβολή των προγραμμάτων υλοποίησης συμβολαίων ποικιλίας «Μπασμά», προκειμένου να παραλάβουν τις τελευταίες μέρες. Με δεδομένο ότι η 30ή Απρίλη είναι η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης των συμβολαίων, αυτές τις τελευταίες μέρες οι καπνοπαραγωγοί βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο γνωστό δίλημμα: ΄Η παραδίδουν τον καπνό στην τιμή που τους δίνουν οι μεταποιητές ή χάνουν την επιδότηση. Σημειώνεται ότι πέρα από τον «Μπασμά» υπάρχει μείωση των τιμών και στην ποικιλία «Βιρτζίνια», για τα οποία οι πληροφορίες λένε ότι υλοποιήθηκαν συμβόλαια με 25 λεπτά το κιλό, από 80 λεπτά που ήταν πέρσι.

«Το μόνο μας όπλο είναι ο ενωμένος μαζικός αγώνας», τόνισε ο Τ. Χαρτοματζίδης και κατήγγειλε ότι οι τοπικοί άρχοντες στην πραγματικότητα έχουν υποστηρίξει τα αντικαπνικά μέτρα και τώρα ρίχνουν ντουφεκιές στον αέρα για να δηλώσουν ότι νοιάζονται για τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Καπνοπαραγωγών Ανω Βυρσίνης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Κομοτηνής που κατέληξε στο κτίριο όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ