Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Πληρώνεις για να έχεις... »

Η λογική της ανταποδοτικότητας είναι κυρίαρχη για τη διοίκηση του Δήμου. Σε κάθε παρεχόμενη κοινωνική υπηρεσία, οι δημότες, οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να πληρώσουν, μιας και επιβάλλονται είτε τροφεία, είτε άλλοι ανταποδοτικοί φόροι.

Συγκεκριμένα:

  • Τα έσοδα από το κράτος ανέρχονται μόλις στο 18,26% του προϋπολογισμού για το 2005. Από τα 610,74 εκατ. ευρώ, που είναι το σύνολο των εσόδων, μόλις τα 111,56 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από τους φόρους και τα τέλη. Ενδεικτικά: 115,83 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα. 38,8 εκατ. ευρώ είναι έσοδα από τέλη και παροχή υπηρεσιών. 25,3 εκατ. ευρώ είναι από προσαυξήσεις σε πρόστιμα και παράβολα. 15 εκατ. ευρώ είναι από φόρους και εισφορές.
  • Η διοίκηση του Δήμου χρέωσε τους δημότες της Αθήνας με ένα ακόμη δυσβάσταχτο δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ (61,3 δισ. δραχμές), στο όνομα της υλοποίησης της «νέας μεγάλης ιδέας», των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 1982 μέχρι σήμερα τα δάνεια του Δήμου ξεπερνούν τα 129 δισ. δραχμές. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το κράτος - οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - χρωστούν, μόνο στο Δήμο Αθήνας, 125 δισ. δραχμές, από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους.
  • Την τελευταία 10ετία, τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού έχουν αυξηθεί κατά 105,55% για τις κατοικίες και 113,58% για τους επαγγελματικούς χώρους. Την ίδια περίοδο, το βασικό μεροκάματο έχει αυξηθεί μόλις κατά 63,01%.
  • Ο δημότης πληρώνει τα όποια προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου Αθηναίων. Οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 270 εκατ. δραχμές (793.364 ευρώ) για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι το 2008! Αυξήσεις και στα τροφεία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών κατά... 200% το σχολικό έτος 2003-2004.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση - και οι υπόλοιπες παρατάξεις πλην της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» - αποδέχονται τις νέες αρμοδιότητες χωρίς να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου οι 495 νεοπροσληφθέντες δημοτικοί αστυνομικοί κοστίζουν 12 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών ανέρχεται στα 6,6 εκατ. ευρώ.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις υποκαθιστούν το δήμο για να παίρνουν προγράμματα από την ΕΕ. Για παράδειγμα, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Δήμου Αθηναίων πήρε 60.000 ευρώ για τα εξής προγράμματα: «Συμπεριφορά - Επικοινωνία των υπαλλήλων του Δήμου με το κοινό» (!) και «Σύγχρονες τάσεις δημιουργικού "μάνατζμεντ" (!) στους ΟΤΑ»!

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Δηλαδή, στην ανάθεση έργων σε ιδιώτες, τη στιγμή που θα μπορούσε να τα εκτελέσει η αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι για μια εργασία, όπως είναι το κλάδεμα των δέντρων, που η διοίκηση την ανέθεσε, για το 2003, σε ιδιωτική εταιρία, το κόστος άγγιζε τα 200 εκατ. δραχμές (589.410 ευρώ)! Και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όμως, αποφασίστηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την αποχλόαση 1.000 στρεμμάτων σε όλη την Αθήνα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κοινόχρηστοι χώροι που έχουν δεσμευτεί για σχολική στέγη, χάνονται, διότι δεν πληρώνονται οι αποζημιώσεις. Και αυτό όταν το 26% των σχολείων λειτουργεί με διπλοβάρδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως του Δήμου, μόνο 13 χώροι που έχουν χαρακτηριστεί ως «χώροι σχολείων», από τους συνολικά 83, έχουν χαρακτηριστεί ή έχουν χτιστεί. Για τους υπόλοιπους υπάρχουν εκκρεμότητες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 1ου ΤΕΕ (3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού), για το οποίο ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει αίτηση ακύρωσης των πράξεων που χαρακτηρίζουν το χώρο ως σχολείο, ή ακόμη του 83ου Νηπιαγωγείου, στο χώρο του οποίου είχε ήδη... χτιστεί πολυκατοικία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ