Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Ανοίγει» το δρόμο στην αντιλαϊκή πολιτική

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων αποτελεί την ...«πρωτοπορία» - στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - στην υλοποίηση των αντεργατικών κατευθύνσεων της κυβέρνησης. Αρωγοί σ' αυτό το «έργο», οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Με αυξημένες αρμοδιότητες και στο πλευρό της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται η Δημοτική Αστυνομία

Eurokinissi

Με αυξημένες αρμοδιότητες και στο πλευρό της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται η Δημοτική Αστυνομία
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μοχλό διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών. Γίνεται μέσο για την παρέμβαση των μηχανισμών της κεντρικής εξουσίας στη ζωή των δημοτών, των εργαζομένων, της νεολαίας και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η αύξηση της τοπικής φορολογίας, η εφαρμογή των νέων εργασιακών σχέσεων, η ένταση της αστυνόμευσης με τη δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της εφαρμογής σε επίπεδο δήμων - από τις διοικήσεις που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ - των πολιτικών των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Πλέον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε θεσμό που στέκεται πλάι στο αστικό κράτος και όχι σαν θεσμός στην υπηρεσία του λαού.

Πρωτοπόρος σ' αυτήν τη διαδικασία είναι ο Δήμος Αθηναίων και η διοίκησή του, με επικεφαλής την δήμαρχο Ντ. Μπακογιάννη. Εκεί βρίσκεται το πρόσφορο πεδίο για την εφαρμογή των πολιτικών εκείνων επιλογών, που καθιστούν την Αυτοδιοίκηση φορομπήχτη και φορέα αντεργατικών κατευθύνσεων. Συγκεκριμένα:

  • Εφαρμόζονται, σε μεγάλη έκταση, οι νέες εργασιακές σχέσεις. Προσλαμβάνονται συνεχώς εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου για δύο, τρεις κλπ. μήνες, όσο, δηλαδή, τους χρειάζεται η διοίκηση. Χαρακτηριστικό της πολιτικής, που ασκεί στον τομέα αυτό η διοίκηση, είναι ότι πρόσφατα προσελήφθησαν εργαζόμενοι, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για όσες μέρες και ώρες η υπηρεσία τους χρειάζεται! Σ' αυτήν την εκτεταμένη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, συμφωνούν και οι παρατάξεις που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ.
  • Παίρνονται μέτρα που αποβλέπουν στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η δημιουργία από την προηγούμενη δημοτική αρχή (δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος) της Δημοτικής Αστυνομίας και η επάνδρωσή της από τη σημερινή διοίκηση, αριθμώντας 700 άντρες και έχοντας αστυνομικό τμήμα ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, είναι ενδεικτική του ρόλου που αποκτά. Παράλληλα, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, με τα οποία νομιμοποιείται - επί της ουσίας - ο χαφιεδισμός. Και σ' αυτήν την περίπτωση συμφωνεί η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η αντίστοιχη του ΣΥΝ τα στηρίζει στην πράξη.
  • Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στην Αθήνα έχουν ανέβει κατά 105% τα τελευταία 10 χρόνια

    ICON

    Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στην Αθήνα έχουν ανέβει κατά 105% τα τελευταία 10 χρόνια
    Επεκτείνεται η λογική της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών και εγκαθιδρύεται η λογική του «πληρώνεις για να έχεις». Για κάθε κοινωνική υπηρεσία, από τα αθλητικά κέντρα και τον πολιτισμικό οργανισμό μέχρι και τους βρεφονηπιακούς, οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν για να απολαύσουν τις όποιες υπηρεσίες διατίθενται. Παράλληλα, ιδιωτικοποιούνται με έμμεσο τρόπο τομείς δράσης του Δήμου Αθηναίων, αφού, είτε με πρόσχημα το υπερβολικό κόστος, είτε, κυριότερα, της έλλειψης προσωπικού, ανατίθενται δράσεις σε ιδιωτικά συνεργεία ή εταιρίες. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ συμφωνούν με τη διοίκηση.
  • Τέλος, δημόσιοι χώροι, που έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστο πράσινο και είναι υπό απαλλοτρίωση, χάνονται. Τεράστια είναι και τα προβλήματα με τα οικόπεδα που έχουν δεσμευτεί για σχολική στέγη, όταν το 26% των σχολείων λειτουργεί με διπλοβάρδια, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα για να λειτουργούν μόνο πρωί, είτε έχουν υπερβολικό αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, είτε αυξάνουν τεχνητά τις αίθουσες με τη διαίρεσή τους!

Η συντήρηση του - ελάχιστου - πρασίνου που έχει απομείνει στην Αθήνα ανατίθεται στους ιδιώτες

Eurokinissi

Η συντήρηση του - ελάχιστου - πρασίνου που έχει απομείνει στην Αθήνα ανατίθεται στους ιδιώτες

Ρεπορτάζ: Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φυτώριο» αντεργατικών και άλλων ανατροπών η Τοπική Διοίκηση (2014-02-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-09-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-05-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-04-20 00:00:00.0)
Συνδυασμοί συσπείρωσης (2006-03-23 00:00:00.0)
«Κριτήριο ψήφου τα συμφέροντα των εργαζομένων» (2006-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ