Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΣΙΔΕΡΟ ΑΤΜΟΥ
Τεράστιες ευθύνες εταιρίας - κυβέρνησης

Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά ευθύνη, ισχυρίζεται προκλητικά ο Δ. Σιούφας

Με τραγικό τρόπο αποδείχτηκε αυτή τη φορά ότι οι καταναλωτές είναι απολύτως απροστάτευτοι απέναντι στους κάθε λογής κερδοσκόπους που, είτε εμπορεύονται τρόφιμα είτε ηλεκτρικές συσκευές, δε διστάζουν να «ρίχνουν» στην αγορά προϊόντα που μπορούν ακόμα και να σκοτώσουν. Αυτό έγινε με τους τρεις θανάτους που προκάλεσε το εισαγόμενο από την Κίνα σίδερο ατμού «Perla», ενώ 338 επικίνδυνα σίδερα ατμού βρίσκονται ακόμα στα σπίτια αντίστοιχων καταναλωτών.

Οι νέες αποκαλύψεις για τις εγκληματικές επιπτώσεις των νόμων της «ελεύθερης αγοράς» και της «παγκοσμιοποίησης» γεννούν μια σειρά από ερωτήματα και αποκαλύπτουν τις ευθύνες που υπάρχουν σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας της διακίνησης προϊόντων. Σήμερα η κάθε πλευρά προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στην άλλη, όμως τα δεδομένα βοούν και καταγγέλλουν από μόνα τους όλους τους κρίκους (επιχείρηση - κυβέρνηση - καταναλωτικές οργανώσεις), που με τον πλέον ελεεινό τρόπο παίζουν ακόμα και με τις ζωές μας. Ιδού τα δεδομένα:

Ο πρώτος θάνατος από τη χρήση του συγκεκριμένου σίδερου σημειώθηκε το Φλεβάρη του 2004, αλλά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είχε μεσάνυχτα μέχρι προχτές που δημοσιοποίησε το θέμα. Τα μεσάνυχτά τους ήταν μάλιστα τόσο μαύρα, που ακόμα και προχτές δήλωναν άγνοια για τα πιστοποιημένα τρία θύματα. Κι ας είχαν ασχοληθεί με το θέμα των θανάτων άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Κι ας είχε βγει πόρισμα από αρμόδιες επιτροπές. Κι ας είχε παρέμβει η Δικαιοσύνη. Κι ας είχε γνωστοποιηθεί η καταγγελία στον βουλευτή της ΝΔ στην Ευρυτανία. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν «πήραν χαμπάρι» τίποτα, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δημιουργία ...τηλεοπτικών εντυπώσεων για το έργο που υποτίθεται πως κάνουν.

Ευθύνες σαφώς υπάρχουν στην Επιθεώρηση Εργασίας που ενώ επιλήφθηκε από τη σκοπιά της αρμοδιότητάς της του θανάτου του τεχνικού της εταιρίας φαίνεται να το κράτησε στα συρτάρια της υπηρεσίας της, μη ενημερώνοντας για το περιστατικό έτσι ώστε να αποφευχθούν άλλα κρούσματα.

Η εταιρία, για λόγους που συνδέονται αποκλειστικά με το κέρδος και μόνο με το κέρδος, απέκρυψε ότι στις εγκαταστάσεις της σκοτώθηκε εργάτης από ηλεκτροπληξία, την οποία υπέστη από το συγκεκριμένο σίδερο, και περιορίστηκε μόνο σε μια ...γενικού περιεχομένου δημοσίευση στον Τύπο για κάποια συσκευή που πρέπει να επιστραφεί. Και παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες παρόμοια σίδερα υπάρχουν σε αντίστοιχα νοικοκυριά, οι αρμόδιοι της επιχείρησης, τυφλωμένοι από το κέρδος που μπορεί να έχαναν, περίμεναν να ...πιστοποιηθεί και δεύτερος θάνατος πριν απευθυνθούν στις υπηρεσίες του υπουργείου για να γίνει η σχετική μαζική ενημέρωση του κοινού.

Η κόρη της άτυχης γυναίκας από το Καρπενήσι που έχασε τη ζωή της, ακούγοντας προφανώς τα μεγάλα και παχιά λόγια των κυβερνώντων για το καταναλωτικό κίνημα και τις οργανώσεις του που η ίδια η εξουσία στηρίζει, απευθύνθηκε στο ΙΝΚΑ και έκανε τη σχετική καταγγελία. Ομως, από εκεί, τότε, τη μία φορά της είπαν ότι δεν είναι αρμόδιοι να ασχοληθούν με το θέμα, την άλλη ότι με μία περίπτωση χαλασμένου σίδερου δεν μπορούν να κινητοποιηθούν, ενώ τώρα μέσω τηλεοπτικών παραθύρων απαντάνε ότι ...δυστυχώς δεν τα προλαβαίνουμε όλα.

Η κυβέρνηση

Πάντως, και ενώ το καθεστώς των όλο και πιο μαζικών εισαγωγών οι οποίες γίνονται με τον πλέον ανεξέλεγκτο τρόπο είναι μια πραγματικότητα που συνεχώς διευρύνεται χάρη στην κυβερνητική πολιτική, τόσο ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Θ. Σκορδάς, όσο και ο προϊστάμενός του υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, εμφανίστηκαν χτες -άκρως προκλητικοί - να προσπαθούν, ούτε λίγο-ούτε πολύ, να ...χρεώσουν ευθύνες ακόμα και στους καταναλωτές που δεν εντόπισαν τις επικίνδυνες συσκευές! «Οταν έγιναν οι δημοσιεύσεις της επιχείρησης δεν προξένησαν ούτε σ' εσάς ούτε στις κεντρικές υπηρεσίες κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο ίδιος μίλησε και για ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, γιατί, όπως είπε, ολιγώρησε να ενσωματώσει κοινοτική οδηγία για υποχρεωτική γνωστοποίηση από τη μεριά της εταιρίας σε περιπτώσεις εντοπισμού προβληματικών προϊόντων. Προσπαθώντας να αντιπαρέλθουν την ερώτηση εάν υπάρχουν οι μηχανισμοί που απαιτούνται ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ασφαλές τόσο ο Δ. Σιούφας όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου παρέπεμψαν στην «έγνοια» της κυβέρνησης να «εφαρμόζονται οι νόμοι». Οι νόμοι, δηλαδή, που, όπως παραδέχτηκαν, μεταθέτουν στον κάθε κερδοσκόπο την ευθύνη να εξασφαλίσει στους καταναλωτές ότι το σήμα CE περί καταλληλότητας του κάθε προϊόντος που τυπώνει επάνω στις συσκευασίες - το οποίο υπήρχε και στο συγκεκριμένο «θανατηφόρο» σίδερο - ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι νόμοι που αναθέτουν στον κάθε επιχειρηματία την ευθύνη να ενημερώσει τους καταναλωτές και τις «αρμόδιες» υπηρεσίες για τυχόν ακατάλληλα προϊόντα που παράγουν ή εισάγουν. Οι νόμοι που ελέω «ελεύθερης αγοράς» έχουν απελευθερώσει τις αθρόες εισαγωγές ανέλεγκτων ειδών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ