Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Περισσότερο χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο

Μέσα από το ΕΠΑΝ νέα αύξηση χρηματοδοτήσεων, με στόχευση τις «περισσότερα υποσχόμενες επιχειρήσεις»

«Ρίχνουμε χρήμα στην αγορά» ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα χτες, κατά την ανακοίνωση των νέων ρυθμίσεων για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα"» (ΕΠΑΝ), με τις οποίες η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς το μεγάλο κεφάλαιο για περισσότερο χρήμα στις τσέπες του. Με τις νέες ρυθμίσεις, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν περισσότερο και για μεγαλύτερου οικονομικού μεγέθους σχέδια.

Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να «θολώσει τα νερά» και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τη δήθεν ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ετσι, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες οι αναφορές στο πρόγραμμα που σύντομα «θα» προκηρυχτεί για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων, το οποίο «θα» έχει τα νέα χαρακτηριστικά αυξημένης χρηματοδότησης. Αλλά όπως και είπε ο Δ. Σιούφας, μέχρι το τέλος του 2006 «πρόκειται να υπάρξουν αρκετές ακόμη προκηρύξεις με τα γνωρίσματα της νέας πολιτικής».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση:

  • Αυξάνει τη δημόσια δαπάνη (εθνική και κοινοτική) για κάθε προκήρυξη.
  • Αυξάνει τα ποσοστά χρηματοδότησης κάθε εγκεκριμένης πρότασης, μειώνοντας αντίστοιχα τα κονδύλια που υποχρεούνται να βάλουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις.
  • Θα εφαρμόσει «Περιφερειακή κατανομή κονδυλίων», προκειμένου να ευνοούνται προτάσεις από τις περιφέρειες και ειδικά αυτές με το χαμηλότερο ΑΕΠ.
  • Συμπληρωματικά, θα είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά χρηματοδότησης των προτάσεων από τις περιφέρειες (σήμερα είναι ενιαία), ειδικά σε αυτές με το χαμηλότερο ΑΕΠ.
  • Αυξάνει τα όρια των προϋπολογισμών των προτάσεων που θα μπορούν να εγκρίνονται.
  • Διευρύνει τις ενέργειες που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση διαμόρφωσης κτιριακών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με την απόκτηση εξοπλισμού και άυλες βελτιώσεις του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αυτά θα συνδυαστούν, όπως είπε ο υπουργός, με απλοποίηση του συστήματος, των απαιτούμενων εντύπων και των δικαιολογητικών. Οπως εξήγησε, σκοπός είναι η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και η ΕΕ, όπως και οι επιχειρηματίες, προτάσσει αυτή την περίοδο το ζήτημα της «απλοποίησης των διαδικασιών» για να έχουν ακόμη πιο εύκολη πρόσβαση στο χρήμα. Ολα αυτά γίνονται δύο μήνες πριν ακόμη μια αναθεώρηση του ΕΠΑΝ, μικρότερης έκτασης από την προηγούμενη, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας Σ. Ευσταθόπουλος. Οι αυξημένες χρηματοδοτήσεις θα ισχύσουν και στα προγράμματα «νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας» και για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μεσαίων επιχειρήσεων που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Σ. Παπαδόπουλος.

Οσο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα διαθέσιμα ποσά μπορεί να αυξάνονται και γι' αυτές, αλλά η δυνατότητά τους να τα αξιοποιήσουν μάλλον χειροτερεύει. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα που θα προκηρυχτεί, ο ανώτατος προτεινόμενος προϋπολογισμός που μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυξάνεται από τα 440.000 ευρώ στο ...1.000.000 ευρώ! Οι αυτοαπασχολούμενοι, λοιπόν, ας... σπεύσουν, αλλά να ξέρουν ότι τα χρήματα προορίζονται «για τις δημιουργικότερες και περισσότερα υποσχόμενες ελληνικές επιχειρήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδοτεί «μικρομέγαλους»... (2006-03-17 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή και αντεργατική «βίβλος» (2005-05-17 00:00:00.0)
«Γαλαζοπράσινα άλογα» για τις μικρομεσαίες (2005-02-18 00:00:00.0)
Κυβερνητική δημαγωγία υπέρ των βιομηχάνων (2005-02-03 00:00:00.0)
Χρυσωρυχείο για τους «μεγάλους» (2005-01-12 00:00:00.0)
Θα επιβιώσουν μόνο λίγες και ελεγχόμενες (2004-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ