Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο στόχαστρο και το Δημόσιο

Τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης προανήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης

Οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω της εφαρμογής νέων δεδομένων για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αποτελούν τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε χτεσινή του ομιλία σε ξένο κολέγιο, με θέμα «Διαρθρωτικά θέματα στην αγορά εργασίας», περιέγραψε με μεγάλη σαφήνεια τους κυβερνητικούς στόχους. Οπως είπε, στην ελληνική αγορά εργασίας υπάρχουν τρεις επιμέρους αγορές. Μια αγορά εργασίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, την οποία χαρακτήρισε σαν την πιο προστατευμένη απ' όλες, με μονιμότητα για τους εργαζόμενους και καλύτερες αποδοχές, απ' ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.

Σαν δεύτερη αγορά παρουσίασε το κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, που όπως είπε «χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο προστασίας, όχι όμως στον βαθμό του δημόσιου τομέα». Στην αγορά αυτή - κατά τον Γ. Αλογοσκούφη - «υπάρχουν περιορισμένες δυσκαμψίες, όπως είναι οι περιορισμοί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που αν μπορούσαν να περιοριστούν, αυτό θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την απασχόληση»!

Σαν τρίτη αγορά, την οποία εμφάνισε σαν ανεπίσημη αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα, περιέγραψε αυτή που κυριαρχείται τα τελευταία χρόνια από τους ανειδίκευτους εργάτες και τους μετανάστες. Οπως είπε, η αγορά αυτή είναι εντελώς ευέλικτη και χωρίς κανόνες, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτή δεν καλύπτονται ούτε από το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ούτε από συλλογικές συμβάσεις εργασίας...

Με τα δεδομένα αυτά, πάντα κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, «το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και στις τρεις αυτές αγορές. Οι διαφορές τους πρέπει να αμβλυνθούν. Η ανεπίσημη αγορά θα πρέπει να καταργηθεί και να ενταχθεί στην επίσημη. Οι αγορές και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά»...

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι προχωρεί στη νομοθετική διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση και στην κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων σε οργανισμούς όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, είναι εμφανές ότι επιδιώκεται η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς εργασίας πλήρως ελαστικοποιημένης, στην οποία δε θα ισχύουν οι όροι «προστασίας» τους οποίους επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένη επίθεση και στα εργασιακά δικαιώματα (2007-10-23 00:00:00.0)
Στο ...απόσπασμα τα εργασιακά δικαιώματα (2006-02-16 00:00:00.0)
Εξομοίωση στην ...αθλιότητα (2005-11-30 00:00:00.0)
Τα... αναχρονιστικά (2005-11-24 00:00:00.0)
Τα ίσα δικαιώματα... (2005-06-03 00:00:00.0)
Πινγκ πονγκ στην πλάτη των εργαζομένων (1997-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ