Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αρμεγε λαγούς, κούρευε ... κατσίκες

Οταν η «έρευνα» μπαίνει σε διατεταγμένη υπηρεσία για να υπερασπίσει μια πολιτική καταστροφική για τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας, δεν είναι έρευνα.

Λόγος γίνεται για χτεσινό δημοσίευμα σε μεγάλης κυκλοφορίας απογευματινή εφημερίδα, που παρουσιάστηκε ως έρευνα για το ποια πτυχία εξασφαλίζουν σίγουρη δουλιά.

Το κείμενο και οι πίνακες που παρουσιάζονταν δεν ήταν τίποτα άλλο από ένας κράχτης για μερικά από τα πιο υποβαθμισμένα τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κυρίως τα λεγόμενα νέα Τμήματα.

Πρόκειται για λαθροχειρία. Με δέλεαρ τις χαμηλές βάσεις εισαγωγής, παρουσιάζονται ως «ενδιαφέροντα αντικείμενα σπουδών» με «καλές επαγγελματικές προοπτικές» τμήματα τα οποία δε θα έπρεπε καν να βρίσκονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Τίτλοι κενοί περιεχομένου προβάλλονται σαν «σίγουρα» επαγγέλματα. Βεβαιώνει, μάλιστα, ο «ερευνητής» ότι αυτά τα πτυχία «υπόσχονται θετικές προοπτικές απασχόλησης». Και το γράφει αυτό για τμήματα που δεν έχουν βγάλει ακόμα ούτε έναν απόφοιτο στην αγορά εργασίας για να υπάρξει τουλάχιστον μία μέτρηση. Αντίθετα, απαξιώνει τίτλους σπουδών όπως αυτούς της Ιατρικής, των Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.

Τα 45 πτυχία που προβάλλονται με όρους τζόγου ως σίγουρα άλογα δεν είναι «διαβατήρια για δουλιά», όπως λένε, αλλά πρόκειται για Τμήματα που αναζητούν απεγνωσμένα φοιτητές για να επιβιώσουν στο μέλλον. Τα περισσότερα είναι Τμήματα που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στις ανάγκες της ανάπτυξης της παραγωγής και της επιστήμης σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού.

Και είναι τουλάχιστον ανήθικο το παιχνίδι που παίζει ο υποτιθέμενος ερευνητής (ο οποίος δεν κάνει πρώτη φορά αυτή τη δουλιά). Πατά στην αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, για να υποστηρίξει την πολιτική υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης... για να μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι οι μαθητές επιλέγουν Τμήματα χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς αίθουσες, εργαστήρια, καθηγητές!

Ο οδηγός με τα «45 πτυχία που βρίσκουν δουλιά» είναι της ίδιας αξίας με τις αμερικανιές του τύπου «πόσο ψηλά πρέπει να έχετε τη φούστα για να πάρετε προαγωγή».


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ