Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ»
Κατά παραγγελία του ΣΕΒ

...με πιστοποίηση επαγγελματικού δικαιώματος μέσα από μαθητεία στις επιχειρήσεις!

Με στόχο από την επόμενη σχολική χρονιά τα «Επαγγελματικά Λύκεια» να αντικαταστήσουν τα ΤΕΕ συνεχίστηκε χτες στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ η συζήτηση της σχετικής εισήγησης του υπουργείου Παιδείας. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο παρουσίασε χτες δική του ξεχωριστή πρόταση για το Επαγγελματικό Λύκειο, με σημαντικές διαφοροποιήσεις από την πρόταση που επίσημα παρουσίασε το υπουργείο, ειδικά σε ό,τι αφορά το σύστημα πρόσβασης των αποφοίτων του σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η κατεύθυνση, πάντως, είναι η διατήρηση του διπλού σχολικού δικτύου, γενικού (με προσανατολισμό την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια) και τεχνικού επαγγελματικού σχολείου που αναπαράγει τις ταξικές διακρίσεις και στερεί το δικαίωμα σε όλα τα παιδιά να εκπαιδεύονται ισότιμα, σε ένα ενιαίο σχολείο, μέχρι τα 18 τους χρόνια αντί να σπρώχνονται σε μία πρόωρη επιλογή ζωής από τα 15 τους.

Μέσα και από τη χτεσινή συζήτηση φάνηκε ότι ο νέος θεσμός σχεδιάζεται μέσω της απάτης του «εθνικού διαλόγου», λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο ζητά μαζικοποίηση της κατάρτισης και ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Μάλιστα, χτες ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Α. Τορτοπίδης παρουσίασε έρευνα για το ποιες θα είναι σύμφωνα με τις επιχειρήσεις οι «ειδικότητες αιχμής» τη διετία 2005 - 2007. Με βάση τα συμπεράσματα, που εμφανίζουν το 67% των επιχειρήσεων να ζητούν εργαζομένους με επίπεδο εκπαίδευσης χαμηλότερο από Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ ζήτησε ανάμεσα σε άλλα, στα Επαγγελματικά Λύκεια να υπάρχει «συνάφεια του περιεχομένου σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», την ύπαρξη συστήματος «αξιολόγησης - βελτίωσης και ανταμοιβής» και σύνδεση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις τοπικές ανάγκες. Ενδεικτική του χαρακτήρα των ΕΠΑΛ και της προοπτικής των αποφοίτων τους ήταν και η αναφορά του εκπροσώπου του υπουργείου Κ. Ράμμα, ο οποίος ανέφερε ως πιθανούς τρόπους πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΕΠΑΛ τις επιδόσεις στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΤΕΙ, τη μαθητεία στις επιχειρήσεις και τη φοίτηση στα ΙΕΚ.

Η συζήτηση για τα Επαγγελματικά Λύκεια θα συνεχιστεί στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Τρίτη 10 Μάη. Στο μεταξύ, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου ζητά να συζητηθεί κατά προτεραιότητα το θέμα του συστήματος επιλογής στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της υπηρεσιακής τους κατάστασης, καθώς τον Αύγουστο του 2005 λήγει η θητεία των στελεχών που είχαν τοποθετηθεί προσωρινά από το υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ