Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ενόψει αντιπυρικής περιόδου...

Οι πιο «καυτές» χρονιές για την Πυροσβεστική ήταν τα έτη 1998 - 2001. Δηλαδή, η περίοδος προσαρμογής της στο έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, έργο που παλιότερα ανήκε στη Δασική Υπηρεσία. Η ανάθεση αυτή κόστισε στην υπηρεσία νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι επιφυλακές, η υπερεργασία, οι στερήσεις αδειών και ρεπό ήταν σε ημερήσια διάταξη.

Η υπερεντατική εκμετάλλευση των πυροσβεστών συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Την τελευταία πενταετία, οι πυροσβέστες μετρούν 59.943 μέρες οφειλόμενων αδειών και 113.979 μέρες οφειλόμενων ρεπό. Αυτή η πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και σήμερα, με την κυβέρνηση της ΝΔ. Και είναι πολιτική επιλογή, διότι το 1998 η εισηγητική έκθεση του νόμου, που ανέθετε στην Πυροσβεστική το έργο της δασικής πυρόσβεσης, ανέφερε: «Με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρκούσης της προσπάθειας σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, η ύπαρξη δυο φορέων καταστολής των δασικών πυρκαγιών δεν αποτελεί ορθολογική λύση».

Με άλλα λόγια, οι πυροσβέστες έγιναν το φτηνό και κακοπληρωμένο εργατικό δυναμικό, που ξεζουμίστηκε για να διαφημιστεί το «έργο» των πολιτικών τους προϊσταμένων. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα και δε θα αλλάξει, αν οι συνδικαλιστικοί τους φορείς δεν αντιδράσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ